Коли будемо відзначати День українського борщу: у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови щодо запровадження національного свята – Дня українського борщу. Його планують відзначати у другу суботу вересня.

Про це повідомляють Вчасні Новини з посиланням на ВВС Україна.

Ініціатори проєкту розраховують, що ухвалення цієї постанови підвищить туристичний потенціал України. Крім того, це може посилити позиції в ЮНЕСКО, де Київ домагається визнання борщу об’єктом нематеріальної культурної спадщини України.

Під пропозицією підписалися представники майже всіх партій, представлених у Раді. Автори цього документа впевнені, що вперше на національному рівні День борщу відсвяткують в Україні вже наступного року.

Як стало відомо, ініціаторами постанови про запровадження Дня українського борщу були українські ресторатори на чолі з Євгеном Клопотенком.

Нагадаємо, що Клопотенко є обличчям кампанії за визнання борщу об’єктом нематеріальної культурної спадщини України у ЮНЕСКО. Водночас у ЮНЕСКО розглядають альтернативне подання щодо борщу, подане Росією.

У супровідних документах до проєкту постанови її автори називають борщ “маркером національної ідентичності” українців.

Борщ – культова українська страва; це точка диференціації України від своїх сусідів… На міжнародній арені він має потенціал м’якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни”, – йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови на сайті Верховної Ради.

Спочатку депутати запропонували призначити День борщу на листопад, а потім, після консультацій із представниками туристичної галузі, прописали у проєкті другу суботу вересня. Відповідно до супровідних документів до проєкту, протягом місяця після ухвалення цієї постанови український уряд має розробити “комплексний план заходів з відзначення Дня українського борщу на державному рівні”.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.