Президенти трьох держав закликали партнерів посилити санкції проти РФ

Глави України, Литви та Польщі висловили особливу стурбованість у зв’язку з триваючим погіршенням безпекової ситуації. Вони закликали міжнародне співтовариство посилити санкції проти Росії через її триваючу агресію і закликали Кремль до деескалації ситуації шляхом відведення своїх військ від кордонів України та з її тимчасово окупованих територій.

Про це йдеться у спільній заяві трьох президентів з нагоди 30-ї річниці визнання відновлення незалежності України Польщею і Литвою, передають Вчасні Новини.

«Президенти висловили особливу стурбованість у зв’язку з триваючим погіршенням безпекової ситуації та стабільності в регіоні, а також зростаючими загрозами, включно з гібридними, що є результатом, зокрема, російської агресії, а також погодилися з необхідністю спільних зусиль для посилення стійкості до цих загроз для протидії їм у більш ефективний та скоординований спосіб», – йдеться у документі.

Сторони підтвердили відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води.

Окрім того, глави держав підтвердили тверду відданість подальшому зміцненню європейської енергетичної безпеки і в цьому зв’язку висловили глибоку стурбованість проєктом «Північний потік-2», який є викликом для безпеки європейського регіону.

«Вони висловили готовність спільно діяти з метою протистояння монополізації європейського газового ринку Росією, яка використовує енергетику як геополітичний інструмент», – йдеться у заяві.

Офіс президента України також зазначає, що Володимир Зеленський сьогодні провів розмову у форматі відеоконференції з очільниками Литви Гітанасом Наусєдою та Польщі Анджеєм Дудою після якої і було схвалено вищевказану заяву.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.