CуспільствоГрошова допомогаНовиниСоціальні питання

МОН вимагає повернути гроші, отримані вчителями в межах програми «єПідтримка»

Міністерство освіти і науки вимагає від вчителів повернути кошти, які були видані для підтримки після 24 лютого через «єПідтримка». Відомство посилається на Міністерство економіки, де заявляють, що додаткові кошти були виплачені вчителям неправомірно.

Про це повідомляють «Вчасні Новини».

31 серпня документ з вимогою негайно повернути 6500 грн, отриманих в рамках програми «єПідтримка» оприлюднив журналіст Влад Сидоренко. У листі ідеться про необхідність термінового повернення коштів до резервного фонду державного бюджету та вказується, що гроші треба надіслати на спеціальний рахунок Міністерства економіки.

Більш того, у документі наголошується, щоб вчителі повернули саме 6500 грн – тобто просять слідкувати, щоб вчителі заплатили і комісію за банківський переказ. А у разі, якщо переведена сума не буде дорівнювати 6500 грн, Мінекономіки «буде змушене звернутись до суду».

Водночас, як повідомило МОН з посиланням на Мінекономіки сьогодні, 3 серпня, станом на 29.06.2023 кошти не повернули 3247 працівників бюджетних установ сфери науки і освіти.

На офіційному каналі Міністерства освіти і науки «Монограм» вказується, що програма «єПідтримка» була швидким рішенням уряду на початку війни. Вона була потрібна, щоб надати допомогу громадянам «у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких була тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні».

«Серед умов надання виплати було чітко зазначено, що допомога надається особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту) і не є працівниками бюджетних установ, фонду, загальнообовʼязкового державного страхування. Працівники сфери освіти не підпадали під цю категорію, адже вони не втрачали роботу і продовжували отримувати заробітну плату з бюджету. Попри це деякі з них подали заявку на виплату 6500 грн через програму «єПідтримка»», – ідеться в повідомленні. 

Зараз уряд ініціював повернення «неправомірно отриманих коштів працівниками бюджетних установ», зокрема і зі сфери управління МОН.

«Тому МОН надіслало інформаційні листи керівникам закладів, установ, підприємств, що належать до сфери його управління, про необхідність повернення коштів співробітниками», – додали в міністерстві.