Словаччина та Україна спільно розроблятимуть новий тип гаубиць та розпочнуть виробництво боєприпасів

Україна та Словаччина домовилися спільно розробляти новий тип гаубиць та виробляти боєприпаси. Також Словаччина поставить Україні 16 гаубиць Zuzana 2.

Про це 7 липня заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова за підсумками зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Братиславі.

«Ми розроблятимемо спільно новий тип гаубиць, розпочнеться спільне виробництво боєприпасів і наші підприємства розмінують територію України», – сказала Чапутова.

Також вона повідомила про підписання контракту на поставку Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2.

«Поставка відбудеться найближчим часом», – пообіцяла Чапутова.

Також Чапутова наголосила, що бачить у перспективі Україну у складі Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу (НАТО).

«Нещодавно я приймала в Братиславі саміт східного крила Альянсу, і ми дійшли згоди, що перспектива України – це Північноатлантичний альянс. І також ми дійшли згоди, що необхідно підтримувати й зміцнити відносини політичні та практичні з Україною», – наголосила вона.

При цьому Чупатова закликала союзників по НАТО дати Україні чіткіше бачення щодо її заявки на членство.

«Те, на що я сподіваюся і вірю, що ми дамо Україні (на саміті НАТО у Вільнюсі), – це бачення майбутнього членства, звичайно, якщо умови будуть виконані, в тому числі найважливіша – припинення війни», – цитує словацьку президентку агенція Reuters.

Своєю чергою Зеленський закликав НАТО вирішити питання щодо заявок на членство Швеції та України, зазначивши, що нерішучість загрожує міцності Альянсу та глобальній безпеці.

«Я вважаю, що єдності щодо цього недостатньо», – наголосив український президент.

Зеленський зазначив, що Україна очікує на саміті у Вільнюсі наступного тижня «позитивних результатів або принаймні якихось кроків для наближення позитивного результату», а також «оборонних пакетів з чіткими термінами».

Він також подякував за оборонну підтримку Словаччині, зазначивши, що Україна готова купувати словацьку техніку. Крім того, на думку українського лідера, обидві країни зацікавлені у виробництві техніки для розмінування.

«Україна і Словаччина «разом можуть стати донорами глобального захисту людей від глобальної мінної загрози», – додав він.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.