Росія знову намагається проштовхнути механізм «спільної інспекції» українських позицій на Донбасі

Російська сторона на перемовинах у ТКГ продовжує проштовхувати механізми додаткового контролю режиму припинення вогню у вигляді пропонованої раніше спільної інспекції в районі селища Шуми на Донеччині.

Про це повідомив радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович у коментарі Укрінформу, передають Вчасні Новини.

Подробиці. Росія навмисно створює та використовує загострення на Донбасі, щоб проштовхнути так званий «механізм додаткового контролю припинення вогню» і таким чином організувати «спільну інспекцію» українських позицій.

«Головна мета цього механізму – легалізація так званих ЛНР/ДНР в якості сторони конфлікту і переведення Росії у статус посередника. Ці «конструктивні» пропозиції полягали в тому, що росіяни жадали повторити або легалізувати таку річ, як інспекція наших позицій, як (пропонувалося) у Шумах. Вони (росіяни – ред.) гребуть туди. Звісно, ми їм сказали, що так не буде», – сказав Арестович.

Він зазначив, що українська сторона готова розглядати додаткові механізми контролю режиму дотримання тиші, але «точно не за рахунок того, що Росія буде представлена як посередник, а не сторона конфлікту, і точно не за рахунок того, що так звані ЛНР/ДНР будуть контролювати наші позиції».

Він також прокоментував кардинально протилежні оцінки вчорашньої зустрічі в ТКГ. За його словами, сторони підтвердили необхідність дотримання режиму припинення вогню і готовність вживати додаткових заходів для вдосконалення координаційних механізмів.

«Але ми ж бачимо, що після цього одразу відбулися обстріли і загинув наш військовослужбовець. Тобто ціну російським запевненням ми всі добре знаємо. Тут мова про інше: разом із західними партнерами стримувати Росію від відкритого застосування сили – іншого виходу поки не проглядається», – резюмував він.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.