CуспільствоНовини

Уряд підтримав оформлення тимчасового дозволу на виїзд дитини за кордон у «Дії»

Кабінет Міністрів України підтримав оформлення тимчасового дозволу на виїзд дитини за кордон у застосунку «Дія».

Про це вчора, 7 листопада, повідомив Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Вчасні Новини.

«Працюватиме все дуже просто. Необхідно, щоб в обох батьків була «Дія». Один відсилає заяву про дозвіл, а другий надає згоду в застосунку «Дія.Підписом». Потім дані автоматично вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану, а прикордонники зможуть усе перевірити онлайн»,  — написав міністр.

Послуга в «Дії» буде безкоштовною. Водночас класичний спосіб оформлення згоди в нотаріуса залишиться доступним для батьків.

Рішення Уряду прокоментувала голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка.

«Таке рішення задля захисту прав дітей та їхніх батьків має бути закріплено законодавчо. І такий законопроєкт є! Вже рік чекає на розгляд у другому читанні,  підготовлений підкомітетом у справах сім’ї та дітей, який я очолюю, законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України № 6146», — зазначила народна депутатка.

За її словами, крім інноваційних змін щодо запровадження нового виду електронної послуги, а саме надання згоди на виїзд дитини за кордон через застосунок «Дія», законопроєктом врегульовані питання:

  • отримання згоди на виїзд дитини за кордон, якщо одним з батьків не надана така згода (в такому разі дозвіл на тимчасовий виїзд дитини за кордон без згоди другого із батьків можна отримати, звернувшись до суду);
  • передбачені випадки, коли тимчасовий виїзд дитини за межі України у супроводі одного з батьків не потребує надання згоди другого з батьків, зокрема в умовах надзвичайного або воєнного стану;
  • передбачено, що діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, можуть виїхати за територію України тільки за погодженням з органом опіки та піклування.

«Дітям потрібен захист, а батькам — простий і зрозумілий алгоритм дій. Сподіваюсь, що цей законопроєкт якнайшвидше буде розглянуто та підтримано Парламентом», — наголосила Тетяна Скрипка.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.