ВідновленняДонецька областьНовини

В ДонОДА назвали кількість людей, що живуть на ТОТ, та розповіли про стратегію реінтеграції

В Донецькій ОДА розповіли про створення стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій України та плану її напрацювання. Коли ТОТ будуть звільнені, «ми повинні негайно зайти туди із готовими соціальними та економічними рішеннями».

За оцінками ДонОДА, на ТОТ в області живуть майже 3 млн людей. Серед них 2,3 млн проживають на територіях, окупованих до 24 лютого та майже 700 тис – на територіях, окупованих вже після повномасштабного вторгнення.

Про це розповів в. о. голови Донецької ОДА Ігор мороз за результатами онлайнового засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій під головуванням Віце-прем’єр-міністра України — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, передають Вчасні Новини.

За його словами, першим питанням було утворення міжвідомчої робочої групи з питань розроблення Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій України та плану її напрацювання. Цим документом держава планує керуватиметься при роботі на визволених територіях.

«Важливо, щоб до її розробки були залучені всі зацікавлені сторони – від органів державної влади різного рівня до представників громадськості, які працюють у цій сфері», – сказав в. о. очільника області.

Під час наради говорили також про державну політику на деокупованих територіях у сферах соціального захисту, економіки та освіти.

За даними Донецької ОДА серед 3 мільйонів, що проживають на ТОТ Донеччини, 169 тисяч осіб, які потребують соціального захисту. Для забезпечення їхніх потреб планується створення управління соцзахисту в районах та їхні структурні підрозділи у громадах. На це знадобиться близько 104 млн грн на місяць.

«Для оптимізації роботи на деокупованих територіях ми в Донецькій ОДА пропонуємо створити мультидисциплінарні команд екстреної та соціально-психологічної допомоги з розрахунку 1 команда на 1 деокуповану громаду. До такої команди можуть входити психолог, юрист, медичний працівник, соціальний працівник і водій. Такі групи надаватимуть послуги найуразливішим категоріям: вагітним жінкам, жінкам із дітьми, дітям і підліткам, людям похилого віку», – розповів Ігор Мороз.

Говорили під час наради й про освіту на ТОТ. Проєкт Плану першочергових дій із стабілізації ситуації на деокупованих територіях та їх реінтеграції вже розроблений в області, говорить Мороз. Цей план налічує 36 пунктів та спрямований ведення обліку дітей дошкільного і шкільного віку, визначення їхніх потреб та способів забезпечення цих потреб. 12 громад в області вже розробили власні проєкти Планів, які враховують місцеві особливості.

Надважливим названо й питання економічного відновлення визволених територій. Про розробку відповідної концепції також говорили під час онлайн-засідання.

В. о. Донецької ОДА заявив, що область має «досвід перезапуску економіки у деокупованих громадах» і він буде корисний при розробці концепції.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.