Вчені розповіли, як зміна клімату вплинула на запах снігу

Вчені з Університету Макгілла: глобальне потепління змінило запах снігу

Глобальне потепління вплинуло на запах снігу. Такого несподіваного висновку дійшли дослідники з Університету Макгілла та Центру хімії почуттів Монелла, повідомляє The Washington Post.

Вчені заявили, що запах снігу залежить від складу ґрунту та повітря. Професор клінічної неврології з Центру Монелла у Філадельфії Йохан Лундстрем з’ясував, що верхній шар снігу вбирає з атмосфери одоранти – чим довше опади лежать на землі, тим сильніше змінюється їхній запах. При цьому люди здатні розрізняти деякі молекули краще за інших.

«Наприклад, біологічний матеріал, що розкладається, створює геосмін – запах землі, до якого наші носи особливо чутливі. Якщо взяти всього краплю цього одоранта і добре розмішати її в цілому басейні, ви все ще зможете його відчути. Інакше висловлюючись, запах забруднення можна відчути дуже легко», – пояснив Лундстрем. Отже, забруднення, які провокують зміну клімату та яких стає більше в атмосфері, роблять запах снігу більш інтенсивним.

Підвищення температури ґрунту через глобальне потепління також називають фактором, який вплинув на запах зимових опадів. В Університеті Макгілла дійшли висновку, що тепліші ґрунт і повітря сприяють циркуляції та підвищенню інтенсивності молекул одорантів. Просочений ними сніг тане й забруднює ґрунт, з якого пізніше шкідливі речовини повертаються назад у повітря. Підвищення температури ґрунту також може збільшити токсичність деяких її складників та прискорити процес розкладання.

У лютому на північному сході США пройшла рекордно сильна снігова буря, спричинена зміною клімату. Експерти пов’язали екстремальну погоду з активнішим через підвищення температури океану випаром води, а також з порушеним через потепління в Арктиці полярним вихором.

Як відомо, льодовики Евересту стрімко тануть: чим це загрожує.

Нагадаємо, вчені пояснили, чому екстремальні погодні явища будуть все частішими. Раніше експертка розповіла, як зміна клімату вплине на українське фермерство.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.