Альтернативи приєднанню України до НАТО немає – Кучма

Альтернативи прагненню до НАТО і, зрештою, приєднанню до Альянсу у нас просто немає, вважає другий президент України Леонід Кучма.

Він заявив про це 9 липня, в день, коли виповнилося 25 років з дня підписання в Мадриді Хартії про особливе партнерство НАТО і України.

“Я прекрасно пам’ятаю липень 1997 року, адже саме я мав честь підписати у Мадриді від імені України Хартію про особливе партнерство з Північноатлантичним альянсом. Ми були першою державою СНД, яка зважилася вибудовувати власні відносини з Альянсом, не питаючи дозволу в РФ. Це був справжній прорив, хоча формулювання Хартії про партнерство були ще обережними та “округлими”. Минуло 25 років. І ось у Мадриді-2022 пролунали вже абсолютно чіткі, “чеканні” слова: “Сильна і незалежна Україна є ключовою для стабільності євроатлантичної спільноти”, – йдеться в тексті, розміщеному на фейсбук-сторінці прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер.

За словами Кучми, “сьогодні теза про нейтралітет, здається, знята з нашого порядку денного. Своїми військовими злочинами, своїми нелюдськими методами ведення війни її зняла сама Росія. Україні потрібен військовий союз, це очевидно, сподіваюся, для всіх”.

“Нам треба і далі наполегливо прагнути стати в Альянсі “своїми”. Треба нарешті довести до успішного результату той процес, який РНБО під моїм головуванням запустила ще у травні 2002 року, коли визначила стратегічною метою нашої держави приєднання України до НАТО”, – написав Кучма.

“Я абсолютно впевнений, що альтернативи прагненню до НАТО і, зрештою, приєднання до Альянсу в нас просто немає. Як, до речі, немає її і в самої НАТО, якщо вона хоче повноцінно та успішно протистояти тій силі, яку нарешті визначила як найбільшу загрозу для себе”, – вважає другий президент України.

“В України і НАТО – один ворог. І це означає, що ми маємо бути заодно. Що для всіх на Заході нарешті має стати зрозуміло: без України стабільна, гарантована система безпеки цивілізованих країн просто неможлива. А значить – Україна має стати її невід’ємною та необхідною частиною. Я вірю, що так буде. Але чекати цього ще 25 років не можна. Якщо ми не об’єднаємося, історія просто може не дати нам цього часу”.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.