Баканов назвав кількість постійно працюючих проти України працівників спецслужб РФ

Лише з території Росії розвідувально-підривною діяльністю проти України на постійній основі займаються близько 7 тис. працівників спецслужб РФ.

Про це глава Служби безпеки України Іван Баканов заявив під час всеукраїнського форуму «Україна 30: Безпека країни», передає Цензор.НЕТ.

Подробиці. За словами глави СБУ, метою такої підривної роботи є не тільки підтримка ресурсами збройного конфлікту на сході, а системне перешкоджання зміцненню національної безпеки України. Воно, зокрема, проявляється у створенні агентурних мереж, зриві міжнародної допомоги, провокації масових протестів і активній пропаганді.

«Сьогоднішня Росія за своєю суттю є державою-спецслужбою. І будь-який напрямок зовнішньої політики РФ – не класична дипломатія, а комплекс спеціальних операцій. Тільки по Україні з території Росії працюють близько семи тисяч співробітників. Це, скажімо так, «офісні працівники», – зазначив Баканов.

Він також підкреслив, що російські спецслужби змінили підхід до вербування і тепер намагаються залучити до співпраці не тільки чиновників, а й більш широке коло громадян України. У той же час інший фактор, який варто враховувати – розгортання Збройних сил РФ уздовж кордону. За даними СБУ, бойовий і чисельний склад ударного угруповання сягає близько 100 тис. осіб.

Баканов додав, що серед усіх загроз безпеки, що стоять перед сучасною Україною, саме РФ є визначальною. І з часом її розвідувально-підривна діяльність навряд чи істотно знизиться.

«Перед нами будуть нові виклики. Але Служба безпеки України до них готова. Тому що ми вже 7 років успішно протидіємо Росії в цій гібридній війні», – підкреслив він.

Тільки протягом 2020 року СБУ припинила діяльність 5 агентурних мереж, затримала 12 агентів російських спецслужб і нейтралізувала 600 кібератак на державні ресурси. Також спецслужба запобігла 7 терактам і затримала 10 осіб, причетних до їх підготовки. За її матеріалами, винесено 192 судових вироків за терористичну діяльність і посягання на цілісність України.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.