Cуспільство

Що робити, якщо найважча енергетична ніч повернеться

Через масову атаку росії 11 листопада на жителів багатьох українських міст чекали так звані віялові відключення електроенергії. Не вистачало потужності та потрібно було проводити ремонтні роботи. Крім того, деякі міста взагалі були практично повністю знеструмлені.

Згодом у більшості міст електроенергія повернулась, але влада України звернулась до українців з проханням зменшити використання електроенергії у період з 17:00 по 23:00. Тож вчора споживання електроенергії зменшилося на 10%.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль все одно закликав поки що дотримуватися обмежень.

«Сьогодні ми так само будемо просити обмежити споживання електроенергії. Так само в години пік – з 17:00 до 23:00 просимо не вмикати енергомісткі прилади: електроплити, електрочайники, електроінструменти, обігрівачі та кондиціонери, духовки та праски, мікрохвильові печі, кавоварки, пральні та посудомийні машини. Це дуже важливо для стабільної роботи нашої енергосистеми», – сказав він.

Сьогодні росія здійснила черговий ракетний обстріл, внаслідок якого багато міст знову були знеструмлені. Також у багатьох регіонах виникли перебої зі зв’язком та водопостачанням.

Виключати влучання по енергетичних об’єктах наразі не можна. А це свідчить про те, що найближчим часом віялові відключення електроенергії триватимуть.

Віялові відключення навіть протягом всього осінньо-зимового періоду. Навряд чи росіяни зупиняться на вчорашніх та сьогоднішніх обстрілах. Саме тому українці мають бути готовими до того, що електроенергії не буде вистачати.

Як підготуватися до відсутності електроенергії

Де б ви не жили – у приватному секторі чи багатоповерхівці, виключно свічки не допоможуть.

Для приватного будинку краще вже зараз купити генератор. Він не дешевий, та потребуватиме пальне, проте це дозволить вирішити питання електроенергії в приміщенні.

Що стосується мешканців багатоповерхівок, то для них підібрати генератор майже неможливо. По-перше, він коштуватиме понад 700 тисяч гривень, по-друге, не всі погодяться на таку покупку. До того ж, він споживає приблизно 4,5 літра дизпалива на годину.

Українці мають слідкувати за інформацією про відключення (від влади або ДТЕК), щоб бути готовими до тривалого відключення електроенергії. (Це не про раптове зникнення світла через обстріл, а саме про відключення). Тож якщо є повідомлення і йдеться про тривалий період, то потрібно розуміти, що будинок «замре». Тобто, не буде також опалення, гарячої та холодної води…

Що має бути вдома, щоб пережити відсутність напруги в мережі

Перш за все, потрібно запастись водою. Запасів має вистачити щонайменше на 2-3 дні.

Також вдома мають бути:

  • Радіоприймач та ліхтарики на батарейках.
  • Запас сірників, свічок і сухого спирту.
  • Заряджений павербанк.
  • Запас питної води та консервів або сублімованої їжі.
  • Аптечка, включаючи особисті ліки мінімум на тиждень.
  • Газова плита чи паяльник (стануть у пригоді, аби зготувати чи розігріти їжу).

Що робити відразу після відключення світла

Перш за все, потрібно вимкнути з розеток електроприлади, щоб уникнути їхнього пошкодження через перепади напруги.

Якщо використовуєте генератор — встановіть його поза межами приміщення і якомога далі від вікон.

Не вмикайте для обігріву газові плити або слідкуйте за повітрям. Є небезпека отруїтися чадним газом.

Навідайтеся до сусідів похилого віку або осіб з інвалідністю та дізнайтеся, чи не потрібна їм допомога.

Стежте за офіційними повідомленнями влади або ДСНС. Якщо мобільна мережа не працює, знайдіть радіо на батарейках.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.