CуспільствоЗакон і ПравоНовини

Нові штрафи в Україні: скільки та за що доведеться заплатити у разі порушень

В Україні з’явились та розглядаються нові штрафи за ті чи інші порушення. Зокрема, штрафи загрожують деяким чоловікам з-поміж ВПО, а також власникам нічних закладів, ресторанів, інших суб’єктів господарювання та ФОПам.

За які порушення можуть стягнути гроші та як цього уникнути розбиралися Вчасні Новини.

Штраф за неявку переселенців чоловіків до військкомату

Чоловіки-переселенці повинні одразу після зміни місця проживання стати на облік у Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). У разі ігнорування цієї вимоги, українцям загрожують фінансові санкції.

«Щоб не порушувати процедуру і потім не платити адміністративний штраф, варто зробити саме в такій послідовності: спочатку військкомат, потім центр соціального захисту. В цілому можна звернутися спочатку і за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання», — розповіла адвокатка Катерина Аніщенко в телемарафоні.

У разі ігнорування цієї вимоги, доведеться сплатити штраф у розмірі від 1 600 до 3 500 гривень. Остаточний розмір санкцій встановлюватиметься воєнкомом і буде розглядатися в кожному окремому випадку згідно з його власним рішенням.

Якщо ж особа призовного віку лише оформила довідку про статус переселенця, а потім отримала повістку, військкомат перш за все висилатиме їй штраф.

Штраф за роботу закладів під час комендантської години

В Україні незабаром можуть з’явитися нові чималі штрафи для власників нічних закладів, ресторанів, інших суб’єктів господарювання та ФОПів, які працюють з порушенням комендантської години, запровадженої через війну з рф.

Правоохоронці пропонують штрафувати порушників на суми від 34 до 680 тисяч гривень.

Відповідний законопроєкт вже підготували МВС разом із народними депутатами. Документом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 210-2 про адміністративну відповідальність для суб’єктів господарювання за порушення спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану.

Штрафуватимуть планують саме власників закладів, які порушують правило комендантської години, та фізичних осіб-підприємців.

«Є ідея, щоб за перше порушення розмір штрафу становив від 34 тисяч гривень до 170 тисяч. А якщо це повторне порушення, тоді штраф від 340 до 680 тисяч гривень», — розповів в ефірі телемарафону «Єдині новини» міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Штрафи для пасажирів на УЗ

У статті 109 Кодексу України про адміністративні порушення зазначено, що пасажира можуть оштрафувати:

  • за самовільний проїзд у вантажних поїздах, посадки чи висадки під час руху поїзда, проїзд на підніжках чи дахах вагонів. За це доведеться заплатити від 119 до 225 гривень штрафу;
  • за викид сміття та інших предметів із вікон, дверей, а також прохід колій у невстановлених місцях — штраф від 34 до 170 гривень;
  • за підкладання на шляху предметів, які можуть спричинити порушення руху поїзда – розмір штрафу становить від 256 до 680 гривень.

Також пасажирів можуть оштрафувати за куріння у поїздах. Штраф за це порушення наразі коливається від 85 до 510 гривень.

До того ж оштрафувати на Укрзалізниці можуть й за інші порушення. Наприклад:

  • якщо взяти з собою у поїзд небезпечні предмети чи речовини (вогнепальну, холодну зброю, легкозаймисті, наркотичні речовини й так далі) — штраф від 102 до 340 гривень;
  • якщо порушити правила пожежної безпеки – штраф від 51 до 119 гривень.

Штрафи для водіїв

З 1 жовтня до 1 травня припиняється дія дозволу на підвищення швидкості до 80 км/год на деяких дорогах.

Штрафи за перевищення швидкості наразі залежать від фактичної швидкості руху транспортного засобу та наслідків. Станом на 1 жовтня вони становлять:

  • за перевищення встановленої швидкості більш ніж на 20 км/год. сплачується 340 грн;
  • більш ніж на 50 км/год – 1700 грн;
  • перевищення встановленої швидкості, що призвело до створення аварійної ситуації – 3400 грн. (з подальшою можливістю позбавлення прав).

Також у жовтні запровадять нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Їхні суми стануть більшими, а у разі несплати, водія позбавлятимуть прав. Найбільше порушникам доведеться віддати за керуванням автомобілем після того, як суд позбавив їх прав (20 400 гривень). При цьому сума подвоюється, якщо таке станеться вдруге.

Тепер суд може заборонити людині керувати автомобілем на строк від 5 до 7 років або накласти на нього адміністративний арешт. Позбавляють права керування за створення аварійної ситуації (до одного року), залишення місця ДТП (до двох років), управління у стані сп’яніння тощо.

Крім того, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, націлений накладати санкції на водіїв, які здійснюють дрифт на дорогах. За цей вид порушень водії можуть стати об’єктом штрафу, розмір якого може досягати 17 тисяч гривень, а також, крім штрафу, ним може бути встановлена річна заборона на керування автотранспортом.

Штраф за порушення рибоохоронного законодавства

З жовтня в Україні діє єдина система штрафів за порушення рибоохоронного законодавства, яка застосовуватиметься як до підприємців, так і до фізичних осіб.

Раніше Кабмін скасував попередні два різні підходи до розрахунку збитків за порушення правил рибальства, де порушників поділяли на ці категорії та застосовували різні суми збитків за однакові порушення. Також ця зміна зменшує корупційні ризики, які виникали при розрахунку збитків, оскільки була можливість маніпулювати цінами на водні біоресурси для конкретного регіону.

Відтепер розмір шкоди буде обчислюватися на основі неоподатковуваних мінімальних доходів громадян, що становить 1 342 гривні на 2023 рік. Наприклад, якщо виловити сома європейського, то розмір санкцій буде сягати 403 тисячі гривень.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.