Як безпечно повернутися додому після деокупації

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій зазначили, що для безпечного повернення додому після звільнення населеного пункту від окупантів потрібно дочекатися дозволу від відповідних органів.

В іншому разі необхідно дотримуватися низки вказівок.

Про це ідеться на сторінці ДСНС у Фейсбуці.

Рятувальники нагадали про небезпеку, яка може бути в деокупованих містах. І зазначили, що є безліч прикладів, коли «ворог мінував житлові будинки, цивільні автомобілі та навіть тіла загиблих».

«Це – підступно, жорстоко та суперечить будь-яким законам. Але наш ворог – саме такий. Тож обережність має бути передусім. Ми наполегливо рекомендуємо дочекатися дозволу від органів місцевої влади та перевірки місцевості піротехнічними підрозділами ДСНС», – йдеться в повідомленні.

Як безпечно повернутися додому

У ДСНС пояснюють, перед тим, як повертатися у звільнене місто або селище до власної оселі, необхідно:

  1. звернутися до місцевих органів влади, щоб отримати інформацію про обстеження вашого будинку та території навколо на наявність вибухонебезпечних предметів;
  2. самостійно подати заявку на обстеження домівки спеціалістами ДСНС за номером 101 або у мобільному застосунку «Розмінування України» (у разі відсутності інформації з першого пункту);
  3. завантажити додаток «Розмінування України» на свій смартфон за посиланнями: Android: https://bit.ly/3OeQwxg; Apple: https://apple.co/3HhV4B3.

Після авторизації ви зможете повідомити саперів про ймовірну загрозу у вашій оселі та в режимі онлайн слідкувати за обробленням заявки.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.