Перевірки ВПО: дискримінації не має бути

Деякі українці, які раніше отримали статус ВПО, але вже припинили бути переселенцями, можуть неправомірно отримувати виплати від держави. У випадку підозр щодо певної особи органи соціального захисту мають право провести перевірку.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

При цьому зазначається, що масових та безпідставних перевірок переселенців не буде.

Змінюються й правила контролю. Зокрема, для того, щоб провести перевірку, посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт. У такому випадку переселенець отримує повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації.

У разі неявки переселенця статус ВПО можуть скасувати, а виплат позбавити.

Неправомірним отримання виплат вважається, якщо людина повернулася на постійне місце проживання і вже фактично не є переселенцем, але не відмовилася від статусу ВПО. Також це стосується випадків, коли переселенець евакуювався за кордон, а також своєчасно не повідомив про зміну місця проживання.

Загалом цього року кількість перевірок ВПО зменшилася у 12 разів.

«Ми не можемо допустити жодної дискримінації внутрішніх переселенців. Людей повинні попереджати. Вони не зобов’язані 24/7 перебувати вдома, щоб не втратити грошову допомогу від держави, яка їм дуже необхідна. Перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги», — зауважила Ірина Верещук.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.