Донецька областьНовини

Мережа “Епіцентр” 9 років платила зарплату керівнику магазинів, які залишились в окупації на Донеччині

Журналісти програми “Схеми” з’ясували, що компанії “Епіцентр” і “Нова лінія” Олександра та Галини Герег з 2014 по 2022 роки виплачували зарплату ексдиректору гіпермаркету “Епіцентр” у Макіївці Геннадію Гальчуку, який залишився на тимчасово окупованій частині Донецької області й продовжив керувати створеною замість “Епіцентрів” мережею “Галактика”.

Про це повідомляється у матеріалі розслідування.

Як зазначають журналісти із посиланням на зарплатні відомості, отримані з двох непов’язаних між собою джерел у податкових органах України, Гальчук продовжив перебувати у штаті українських компаній Герег і після окупації Донбасу, і після 24 лютого 2022 року, а “Нова Лінія” та “Епіцентр” регулярно нараховували йому зарплату аж до липня 2022 року.

Так, вказують “Схеми”, з липня 2015 року по кінець вересня 2016 року Гальчук отримав від ТОВ “Нова Лінія 1” 85 790 гривень, а ТОВ “Епіцентр К” із вересня 2013 року по 28 липня 2022 року нарахувало йому 1 321 968 гривень. Обидві компанії належать подружжю Герег.

У розслідування інформується про те, що після 2014 року Гальчук публічно комунікував співпрацю із окупантами, а у 2019 році разом із так званими “міністром промисловості” та “міністеркою соціальної політики” так званої “ДНР” Гальчук відкривав другий гіпермаркет “Галактика” у тимчасово окупованому Донецьку.

“У 2022 році Гальчук очолив “регіональне відділення” всеросійської організації “Деловая Россия”, а в серпні 2023 року отримав посаду у владних органах угруповання “ДНР”. Ватажок угруповання Денис Пушилін включив Гальчука до складу Інвестиційного комітету. Окрім цього, восени 2023 року Гальчук балотувався від провладної російської партії “Єдина Росія” під час псевдовиборів у Макіївці та був оголошений депутатом”, — розповіли журналісти.

Водночас “Схеми” підкреслили, що, за даними із записів про перехід через пропускні пункти на Донеччині, Гальчук “регулярно приїжджав з окупації на підконтрольну Україні територію”, зокрема у 2019 році перетинав пункти щомісяця, а іноді й по кілька разів на місяць.

Також, згідно з даними НАЗК, у 2016 році Гальчук фінансував партію “За конкретні справи”, яку заснували Олександр та Галина Гереги, мовиться у розслідування.

Журналісти запитали у власника “Епіцентр” і “Нова лінія”, чи діяв його бізнес на Донеччині після окупації 2014 року та чому Гальчуку нараховували зарплату до липня минулого року. Питання Герега, як і письмовий запит, залишив без відповіді. Гальчук на повідомлення не відповів. “Схеми” надіслали запит і в головний офіс “Епіцентру”, але станом на момент виходу матеріалу відповіді не надійшло. Окрім цього, розслідувачі нагадали, що у січні 2015 року пресслужба “Епіцентру” заявляла, що мережа згортає роботу на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.