Борги за комуналку можуть списати або розстрочити на 5 років

Борги населення за комунальні послуги ще до початку повномасштабної війни становили мільярди гривень.

Через воєнні дії ситуація з оплатою взагалі стала критичною, оскільки мільйони людей не в змозі сплачувати рахунки. Наразі спостерігається стійке зниження рівня життя та соціальної захищеності українців.

Аби хоч якось підтримати українців та продемонструвати готовність держави допомогти людям, які цього потребують, група нардепів зареєструвала проєкт №8367 «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

У пояснювальній записці зазначається, що ще до початку повномасштабної війни борги за газ, теплопостачання, гарячу воду, електроенергію, водопостачання та водовідведення налічували мільярди гривень. Сплатити їх не може більша частина населення України.

Аби не допустити збільшення сум боргу, у законопроєкті пропонують 2 схеми:

  1. Реструктуризація боргу за житлово-комунальні послуги, що є або сформується за весь період дії воєнного стану, на 5 років залежно від суми та рівня доходів громадян. (Без урахування квартплати). При цьому наявність боргу не перешкоджатиме нарахуванню субсидії.
  2. Списання усієї заборгованості за житлово-комунальні послуги, включно із квартплатою тим українцям, чиє житло розташоване на територіях введення воєнних (бойових) дій. (Списання включатиме тільки ту заборгованість, що сформувалась протягом періоду бойових дій).

Порядок списання та періоди, за які списуватимуться борги, має визначити Кабмін.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.