CуспільствоДонецька областьНовини

У Слов’янську запустили проєкт, покликаний меморіалізувати війну за допомогою мистецтва

У Слов’янську стартував благодійний проєкт «#НаГрані», який має на меті меморіалізувати воєнну трагедію та місцеві будівлі Слов’янська, що постраждали внаслідок російської агресії за період з 2014-го року і до сьогодні за допомогою мистецтва.

Про це повідомляють Вчасні Новини.

Місцеві художники та скульптори працюватимуть над відображенням рефлексій, переживань та почуттів всієї міської спільноти шляхом створення картин та керамічних скульптур.

Організаторами проєкту стали керівники Слов’янського краєзнавчого музею, Донецького обласного художнього музею, та Представництва «Аустауш в Україні – Центру Громадянського суспільства «Друкарня».

15 вересня у приміщені «Друкарні» вони провели організаційну зустріч з місцевими митцями, які погодилися взяти участь у проєкті «#НаГрані».

За словами одного з організаторів – керівника «Друкарні» Дениса Бігунова, такий проєкт дуже потрібен сьогодні, адже це дасть змогу зафіксувати та меморіалізувати події російсько-української війни, яка триває з 2014 року.

«Сьогодні всі живуть на грані. В буквальному сенсі та в різних аспектах. Мир і війна, фронт і тил, життя і смерть. Тому ми разом із директоркою Слов’янського краєзнавчого музею Євгенією Калугіною і дали таку назву. На наш погляд, у цих двох словах повністю відображено те, що відбувається сьогодні у нашому рідному місті, яке знаходиться поблизу лінії активних бойових дій», – розповів Денис Бігунов.

Взяти участь у проєкті погодилися близько десятка місцевих митців, які наразі перебувають у Слов’янську або знаходяться у більш безпечних регіонах України. Вони працюватимуть над відображенням рефлексій, переживань та відчуттів всієї міської спільноти шляхом створення картин та керамічних скульптур.

Упродовж двох місяців кожен з них створить щонайменше по 2 об’єкти мистецтва у зазначеній темі.

«Кожен з них обрав об’єкти серед пам’яток архітектури Слов’янська та будівель, які зазнали руйнувань внаслідок російсько-української війни. Через два місяці митці представлять свої роботи, де буде відображений цей об’єкт в малюнку або скульптурі», – розповів організатор.

За підсумками у приміщенні «Друкарні» буде проведено відкриту виставку цих робіт. А потім ці картини та скульптури стануть частинами музейного фонду Слов’янського краєзнавчого музею.

«Ми думаємо, що цей проєкт дуже важливий. Навіть через багато років наукова та мистецька спільнота матиме вільний доступ і змогу на основі мистецьких робіт вивчати та поширювати інформацію про воєнну реальність російського вторгнення в Україну. Адже картини та скульптури зафіксують рефлексії та відчуття мешканців міста у трагедії, що відбувається сьогодні кожного дня», – каже Денис Бігунов.

Проєкт «#НаГрані» не має спонсорів і фінансується коштом приватних пожертв та особистих матеріальних і нематеріальних внесків його учасників. Зокрема, до підтримки долучилися директор ПРАТ «Українська керамічна група» Віктор Левіт, який передав глину для скульпторів, а також представники молодіжної IT-спільноти міста Слов’янська, які передали кошти на підтримку художників. Мінімальні запити вже покриті, але проєкт все ще відкритий до підтримки партнерами та донорами.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.