Кандидат у держсекретарі США Блінкен назвав дві головні загрози в Україні

Кандидат на посаду Державного секретаря США Ентоні Блінкен заявив, що найбільшою внутрішньою загрозою в Україні є корупція, виступивши за сприяння США у вирішенні цієї проблеми та надання військової допомоги.

Про це повідомляє «Голос Америки», передають Вчасні Новини.

Очікується, що вже до кінця тижня Блінкена затвердять на посаді глави Державного департаменту США.

«Я підтримую надання Україні оборонної допомоги. Насправді, я мав можливість написати саме про це у виданні the New York Times три роки тому», – заявив дипломат.

Він зазначив, що саме допомога США свого часу дала можливість українському війську посилити позицію України у війні на сході.

«Я дуже підтримую, щоб продовжити забезпечення України… програмою з тренування. На мою думку, це справді був успіх, коли впродовж кількох адміністрацій ми змогли ефективно тренувати і допомагати їм різними способами, і українці досягнули істотної поступу у спроможності протистояти агресії яка іде від Росії», – зазначив Ентоні Блінкен.

Дипломат також наголосив, що, окрім зовнішньої загрози, Україна має серйозні внутрішні виклики.

«Якщо загрозою України ззовні є Росія, то її внутрішніми загрозами є корупція, брак інституцій, які можуть ефективно вести країну. І ми повинні допомогти українцям з цим також справитись, тому що навіть якщо ми успішно триматимемо Росією на відстані, але загроза всередині продовжуватиметься, їм буде дуже важко збудувати життєздатну демократію», – зазначив номінований на посаду Держсекретаря США Блінкен.

Крім того, він вважає корупцію головним рушієм конфліктів у світі.

«Питання корупції, безперечно, є одним із головних рушіїв конфлікту в усьому світі. Деякі наші супротивники використовують її як інструмент зброї. Але це також є слабке місце наших супротивників. За всіма напрямками ми маємо бути більш зосередженими і забезпеченими, щоб боротися з корупцією», – зазначив кандидат на Держсекретаря США.

Щодо прийняття до Альянсу країн, які перебувають у війні, як то Грузія та Україна, то на запитання сенатора Ренда Пола з приводу того, чи не буде провокацією їхній вступ до НАТО, Блінкен зазначив, що такі країни «не були мішенню російської агресії».

«Щодо членства в НАТО є дуже добра причина, чому Росія поводить себе агресивно до тих країн, які не є під парасолькою НАТО. … Ми бачили у минулому, що країни, які приєднались до НАТО, не були мішенню російської агресії. Якщо така країна як Грузія здатна виконати вимоги щодо членства в НАТО, якщо може робити внески у колективну безпеку, то так, НАТО має бути відкритим», – підкреслив дипломат.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.