МЗС України підтримує ініціативу чотириденної "гуманітарної паузи" на Великдень

Міністерство закордонних справ України подякувало генеральному секретарю ООН за заклик впровадити великодню чотириденну “гуманітарну паузу” в Україні.

“Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають залишити небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед із багатостраждального Маріуполя. Високо цінуємо готовність ООН забезпечити доставку вкрай потрібної гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення “режиму тиші”, – зазначається у коментарі МЗС України, оприлюдненому у середу.

Росія має припинити напади на цивільні об’єкти України для забезпечення захисту цивільного населення, а також гуманітарного персоналу та журналістів, наголосили у міністерстві.

“Закликаємо Росію до повної поваги міжнародних зусиль із захисту медичного та гуманітарного персоналу, їхніх транспортних засобів і обладнання, а також лікарень та інших медичних закладів. РФ має також забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до населення на тимчасово окупованих територіях гуманітарного персоналу та його транспортних засобів і обладнання”, – закликали в МЗС.

У міністерстві також нагадали, що блокади російськими військовими українських міст, зокрема Маріуполя, ще більше загострюють і без того критичну гуманітарну ситуацію для цивільного населення та перешкоджають евакуаційним зусиллям.

“Росія має негайно припинити ці блокади. Виконання цих умов забезпечить добровільний, безпечний та безперешкодний прохід цивільних осіб, які рятуються від агресії та насильства”, – наполягають у МЗС.

“Україна завжди була і залишається відданою вирішенню конфлікту мирним та дипломатичним шляхом. Ми також підтвердили свою згоду на пропозиції щодо гуманітарного перемир’я, передані заступником генерального секретаря ООН з гуманітарних питань – кризовим координатором Мартіном Гріффітсом під час його візиту до України”, – резюмували у зовнішньополітичному відомстві.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.