Донецька областьНовини

Росія знищила унікальні сосни, що росли лише на Донеччині. Чи можливо їх відродити?

У парку «Святі гори» Донецької області досі не можуть вивчити територію, де росли унікальні крейдові сосни, що їх знищили російські війська під час боїв за Святогірськ. До війни цей вид реліктових дерев зберігся тільки у двох місцях в Україні, і обидва на Донеччині. Вони росли у парку «Святі Гори» та в заповіднику «Крейдова флора».

Про це Суспільному Донбас розказав керівник національного парку Сергій Приймачук, передають Вчасні Новини.

У національному парку «Святі гори» до повномасштабної війни росли близько тисячі унікальних дерев червонокнижні крейдові сосни. Під час боїв за Святогірськ росіяни знищили цю породу дерев.

«Значну шкоду, яку понесла природа не тільки парку, а й всієї України: знищені практично всі крейдові сосни, які являються реліктовими, які пристосувалися за тисячоліття зростати на крейдових горах», — каже керівник національного парку «Святі гори» Сергій Приймачук.

За словами науковця Сергія Курмаса, цей вид сосен можна було зустріти лише у двох місцях в Україні: саме на Донеччині — у заповіднику «Крейдова флора» та в парку «Святі Гори».

«Наприклад, в селі Богородичному був осередок сосни крейдяної, яка являється реліктовим видом. Вона червонокнижний вид, який знаходиться на межі зникнення, знаходиться вона тільки на території Донецької області», — пояснив Сергій Курмас.

Він також додав, що крейдова сосна росла окремими осередками на схилах річки Сіверський Донець, а «зараз ці ділянки являють собою суцільне згарище, суцільне згарище, на якому немає нічого живого. Відновити ці ділянки буде дуже складно, тому що нема насіннєвого матеріалу для цього».

«Треба дивитися і досліджувати ці ділянки після розмінування і можливо буде знайти якесь дерево, яке залишилося в пожежах, яке можна буде використати для розведення цього виду», — додав науковець.

Зайнятися відновленням крейдової сосни у парку «Святі гори» наразі не можуть через заміновані ліси та російські обстріли.

«В цей період, хоча фронт трошки відсунувся, продовжують з дронів кидати запальні боєприпаси. У нас в цьому місяці було вже три таких пожежі. Складність для їх тушіння полягає в тому, що ліса заміновані та останній раз, коли ми тушили пожежу, почали в окопах рватися боєприпаси», — каже Сергій Приймачук.

За словами Приймачука, росіяни також пошкодили у парку багатовікові дуби, яким від двохсот до шестисот років

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.