Не тільки Patriot: у США розповіли про черговий пакет військової допомоги Україні

Сполучені Штати Америки (США) надають Україні черговий пакет військової допомоги. Білий дім офіційно підтвердив, що Україна отримає батарею Patriot у новому пакеті на 2 млрд доларів.

Про це повідомляє Держдепартамент США.

Зазначається, що за дорученням президента Джо Байдена держсекретар Ентоні Блінкен санкціонує виділення додаткових озброєнь, техніки та боєприпасів для України на 1 млрд доларів.

Пентагон також оголошує про додаткову допомогу на 850 млн доларів.

«Сьогоднішня допомога вперше включає систему ППО Patriot, здатну збивати крилаті ракети, балістичні ракети малої дальності та літаки на значно вищому рівні, ніж раніше надані системи ППО», – зазначив Блінкен.

Повідомляється також, що США продовжать тісно співпрацювати з більш як 50 союзниками та партнерами по всьому світу задля підтримки народу України. Підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно для того, щоб Київ міг зайняти максимально сильну позицію за столом переговорів з Росією, коли прийде час.

Список військової допомоги виділений із запасів Пентагону ($1 млрд):

— Батарея «Patriot» і боєприпаси до неї;
— боєприпаси до HIMARS
— 500 артилерійських снарядів 155мм із точним наведенням;
— 30 різнокаліберних мінометних систем й 10.000 снарядів до них;
— 37 Cougar MRAP;
— 120 автомобілів HMMWV;
— 2.700 гранатометів і стрілецька зброя;
— неназвана кількість HARM та JADM;
— протипіхотні міни, прилади нічного бачення, тактичні захищені системи зв’язку та бронежилети.

Список військової допомоги наданої за програмою USAI ($800 млн):

— ️45.000 152мм артилерійських снарядів;
— ️20.000 122мм артилерійських снарядів;
— 50.000 122мм реактивних снарядів до систем БМ-21 “Град”;
— 100.000 125мм танкових боєприпасів;
— термінали та послуги SATCOM;
— фінансування навчання та технічного обслуговування.

Поки що невідомо, коли Patriot доставлять до країни і коли ці системи заступлять на бойове чергування. Очікується, що українські екіпажі ще мають пройти навчання.

Що таке комплекси Patriot

Зенітно-ракетний комплекс Patriot призначений для захисту військових баз та великих адміністративних та промислових центрів від атак з повітря. Здатний одночасно виявити до 100 цілей. Система виробляється з 1960-х років, але постійно модернізується. Є основою протиракетної оборони США та країн НАТО. Сучасні версії здатні збивати балістичні ракети.

Залежно від типу ракети Patriot можуть збивати аеродинамічні цілі на відстані до 160 км, балістичні – до 50 км. Максимальна висота ураження – понад 24 км.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.