Що робити у разі втрати паспорта в умовах воєнного стану в Україні

Українці, які втратили паспорт, мають звернутися до поліції, а потім заявити про оформлення цього документу у ДМС України, ЦНАП або центр обслуговування громадян ДП «Документ».

Про умови, терміни та тарифи детально розповідає Юридичний порадник для ВПО у Facebook.

У період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування паспорт оформляється без внесення до безконтактного електронного носія засобів КЕП та шифрування. Це ніяк не впливає на його дійсність.

Якщо втрачено паспорт-«книжечка», то треба звертатися спочатку до поліції. Заявнику видадуть витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. З ним потрібно звертатися за оформленням нового паспорта у будь-який підрозділ ДМС України, центр надання адміністративних послуг або центр обслуговування громадян ДП «Документ», у тому числі за кордоном.

Якщо українець визнаний обмежено дієздатним або недієздатним, то заяву-анкету замість нього подає один з його батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників або інших законних представників з пред’явленням документів, що посвідчують особу та повноваження як законного представника.

Звертатися за цією послугою можна незалежно від місця зареєстрованого або фактичного проживання, карантинних обмежень, наявності чи відсутності довідки про взяття на облік ВПО та форми попереднього паспортного документу («книжечка» чи ID-картка). Також є можливість одночасно оформити внутрішній та закордонний паспорти.

Для оформлення паспорта треба надати:

  • заяву встановленого МВС зразка про втрату або викрадення паспорта,
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, якщо викрали паспорт на території України,
  • чек, що підтверджує сплату адмінзбору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;
  • документи, що містять змінну інформацію: про місце проживання, народження дітей, шлюб, ідентифікаційний номер тощо.

Якщо документ, який втрачено, оформлений територіальним підрозділом ДМС, МВС, що припинив діяльність або тимчасово не здійснює свої повноваження, то треба пред’явити документи, що містять фото та/або можуть сприяти ідентифікації заявника.

Це може бути, але не виключно:

  • паспорт (небіометричний закордонний, дипломатичний, службовий);
  • посвідчення (пенсійне, пільгове, водія, особи моряка, члена екіпажу, особи на повернення в Україну);
  • військовий або студентський квиток;
  • перепустка на роботу тощо.

У разі відсутності таких документів, проводиться перевірка за інформацією державних, єдиних реєстрів, інших інформаційних баз. Якщо громадянина все одно не ідентифіковано, то опитують свідків, які зазначаються у письмовій заяві особи, що оформлює паспорт.

Новий паспорт у формі ID-картки виготовляють не пізніше 20 робочих днів з дня подання усіх документів. Його вартість в органах ДМС становить 372 грн, а до 10 робочих днів – 498 грн. У разі процедури встановлення особи, цей термін не має перевищувати двох місяців.

Такий паспорт видається на чотири роки громадянам до 18 років, а також на 10 років тим, кому вже більше 18 років.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.