Донецька областьЕкономікаНовини

Опалення буде тільки в половині громад Донеччини, питання з дровами досі не вирішене

Обласна влада на Донеччині досі не має відповіді від уряду, чи буде працювати державна програма забезпечення дровами жителів регіону.

Цього року 10 громад взагалі не матимуть централізованого опалення, 11 – матимуть тепло частково. Люди вже подали заявки на понад 78 тисяч кубометрів деревини, однак питання досі не вирішено.

Про це на брифінгу повідомила заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОДА Лариса Гусева.

«Станом на сьогодні коштів від держави поки що немає. Невідомо — чи будуть», — сказала Гусева.

Вона зазначила, що тільки багатодітним сім’ям та людям з інвалідністю потрібні 78 122 метри кубічних дров, а це — 20 561 оселя. Їх обіцяють забезпечити дровами міжнародні організації.

Ряд громад, наприклад, Лиманська виділить з місцевого бюджету, до 20 мільйонів гривень для придбання деревини.

«Вони вже мають 5 тис. заяв на отримання деревини. Інші громади розглядають ці питання», — сказала Лариса Гусева.

Яким буде опалювальний сезон 2023-2024 на Донеччині

За даними ДОН ОВА, Донеччина готова до опалювального сезону на 90%. Котельні готові на 87%, об’єкти водопостачання – на 98. Запустити централізоване опалення планують в 14 громадах з 35 на Донеччині. А у Селидовому до 1 грудня обіцяють встановити модульні котельні.

«Із 4386 житлових будинків підготовлено 3904, це 89%. Заклади соцсфери готові на 97 відсотків: 473 об’єкти заплановано, 458 – підготовлено», – повідомила Лариса Гусєва.

В 11 громадах, буде часткове опалення — тепло отримуватимуть об’єкти соціальної сфери та медичні заклади. Їх також планується використовувати як пункти обігріву.

Без централізованого опалення на підконтрольній Україні Донеччині залишаться десять громад. Не буде опалення, зокрема, у Бахмуті, Сіверську, Торецьку, Часовому Яру, Вугледарі, Авдіївці, Святогірську, Лимані через зруйновані газо- та електропостачання. Жителів цих населених пунктів обіцяються забезпечити буржуйками, пелетами, вугіллям тощо.

Дров та пелет на опалення в області потребують понад 35 тисяч домогосподарств на загальну суму 630 мільйонів гривень. Кошти на їх придбання сподіваються отримати з державного бюджету по програмі «ДроваЄ».

В решті, До 1 жовтня Донецька область буде готова до опалювального сезону.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.