Європа запустила програму «Генератори надії» для України: Франція вже відправила 100 штук

Європарламент спільно з мережею Eurocities, яка включає понад 200 європейських міст, запустили кампанію «Generators of Hope» («Генератори надії») з відправки до України електрогенераторів та трансформаторів.

Про це повідомила у середу президентка Європарламенту Роберта Мецола під час спільної пресконференції з президентом Eurocities Даріо Нарделлою та головою ОП України Андрієм Єрмаком.

«Сьогодні ми разом ініціюємо кампанію «Генератори надії». Вона запускається в складний час, коли близько 10 млн людей в Україні не мають електроенергії в результаті російських атак на цивільну та критичну інфраструктуру», -–заявила Мецола.

Мецоли зазначила, що Європарламент та ЄС загалом продемонстрував надзвичайну солідарність з Україною у гуманітарному, військовому та фінансовому вимірах. Проте зараз «треба знайти необхідні ресурси та надати Україні все необхідне для того, щоб якнайкраще пройти через цю зиму».

За її словами, раніше в рамках Механізму цивільного захисту ЄС Україні вже було передано тисячі тон вантажів, і в т.ч. близько 500 генераторів. Але підкреслила, що сьогодні «українці потребують тисячі».

У рамках кампанії «Генератори надії» європейські міста зможуть долучатися до підтримки українців та допомогти їм пережити важку зиму в умовах нестачі електроенергії через російські обстріли.

У Eurocities буде передано списки з конкретними потребами в генераторах та іншому обладнанні для українських міст. Після того, як вони висловлять зацікавленість, відповідне обладнання буде оперативно доставлено до України через логістичні можливості Механізму цивільного захисту ЄС.

Президент Eurocities, мер Флоренції Даріо Нарделла повідомив, що ще до запуску ініціативи ряд міст-учасників мережі висловили бажання передати українцям генератори та інші енергетичне обладнання.

«Протягом кількох днів можна буде поставити велику кількість генераторів, які допоможуть забезпечити, принаймні, базове електропостачання в українських містах, як великих так і маленьких», – заявив він.

Франція вже спрямувала до України 100 потужних генераторів, щоб допомогти впоратися з наслідками ракетних атак рф по енергетичній інфраструктурі.  

Про це повідомила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна у Twitter.

«Щоб допомогти населенню протриматися, Франція надсилає в Україну 100 потужних генераторів, у той час, як Росія хоче перетворити зиму на зброю війни. 100 французьких генераторів вже на шляху до України. Нагадуємо, що удари по цивільній інфраструктурі є воєнними злочинами», – зазначила Катрін Колонна.

Нагадаємо, що 23 листопада російські окупанти завдали масованого удару по об’єктах енергетичної інфраструктури України. Ударів зазнали житлові будинки та ТЕЦ, ТЕС і електропідстанції у місті Києві, Київській, Вінницькій, Львівській та Запорізькій областях.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.