Найбільший у світі космічний телескоп «Джеймс Вебб» вивели на орбіту. Що він вивчатиме?

Про це повідомила компанія-розробник носія Arianespace.

Запуск здійснили о 07:20 за місцевим часом (14:20 за Києвом) з космодрому Куру у Французькій Гвіані. Через 27 хвилин після старту космічний телескоп відокремився від ракети-носія на висоті приблизно 1,4 тисячі кілометрів. Після цього на ньому розкрилися сонячні батареї та антена для зв’язку з Землею.

Тепер, як повідомляється, телескоп вирушає в подорож тривалістю 29 днів, щоб досягти другої — за 1,5 мільйона кілометрів від Землі.

«Джеймс Вебб» стане однією з основних космічних обсерваторій нового покоління, яка досліджуватиме різні об’єкти у Всесвіті в інфрачервоному діапазоні хвиль, продовжуючи програми «Габбла» і «Спітцера».

За словами розробників, телескоп вивчатиме — склад перших зірок і еволюцію галактик. Телескоп зможе фіксувати випромінювання об’єктів, які сформувалися приблизно через 100-250 мільйонів років після Великого вибуху. 

Крім того, в завдання телескопа входить вивчення планетарних систем і пошук ознак існування життя на екзопланетах. Ще вчені сподіваються зафіксувати за допомогою телескопа найдавніші галактики.

Що відомо про «Джеймса Вебба»?

«Джеймс Вебб» — це спільна розробка Національного аерокосмічного агентства США, Європейського космічного агентства та Канадського аерокосмічного агентства. Його будівництво почалося у 1996 році й завершилося лише у 2016-му — на дев’ять років пізніше запланованого.

Загальний бюджет проєкту зріс із 500 мільйонів до 10 мільярдів доларів. Це робить «Джеймс Вебб» найдорожчим космічним телескопом в історії. Бюджет його «попередника» «Габбла» бюджет із поправкою на інфляцію становить 9,1 мільярда доларів.

Заміна «Габбла» продиктована не лише тривалістю його місії, яка становить уже понад 31 рік, а й обмеженими технічними можливостями. Діаметр дзеркала його телескопа становить лише 2,4 метра — у «Джеймса Вебба» він у майже три рази більший (6,5 метра) і складається з 18 сегментів.

Повний запуск телескопа можна подивитися нижче.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.