У МОЗ розповіли, коли в Україну прибудуть таблетки проти COVID-19 від Pfizer та скільки вони коштують

Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю «Суспільному».

За словами Кузіна, поки невідомо, як будуть використовувати таблетки. Попередньо відомо, що мають бути змінені національні протоколи.

«Коли вони (протоколи — ред.) будуть відкориговані в залежності від інструкції, тоді й будуть роз’яснення щодо показань до їхнього застосування, при яких стадіях, на яких етапах і хто саме має це робити», — пояснив він.

Глава національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій в інтерв’ю «Суспільному» звернув увагу на те, що таблетки від Pfizer — дорогі. Їхня ціна за курс становить приблизно 500 доларів.

Представник МОЗ припускає, що ціна може ще знижуватися, коли йтиметься про випуск препаратів для інших країн. Він також зауважив, що дані про ефективність препарату є «досить обнадійливі». Але додав, що будь-які лікарські засоби мають свої побічні ефекти.

«Сподіватися на те, що я захворію і буду мати ефективне лікування, — це більш дурна ідея подібно до того, що “я пристебнувся, але сяду п’яним за кермо і буду їхати зі швидкістю 200 км на годину”», — заявив Федір Лапій.

За його словами, краще щепитися проти коронавірусу, тому що станом на сьогодні вартість дози вакцини коливається в районі 2-3 доларів. Натомість ефективність попередження тяжкого перебігу, коли взагалі немає потреби використовувати подібні препарати, від вакцинації є досить високою, навіть за першими даними щодо «Омікрону».

Що відомо про препарат?

У кінці листопада 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що Україна вже забронювала у виробників Pfizer та Merck на їхні нові ліки проти COVID-19, тому отримає препарати однією з перших.

Paxlovid призначають у трьох таблетках (дві таблетки нірматрелвіру й одну таблетку ритонавіру), які вживаються перорально двічі на день протягом п’яти днів. Загалом курс становить 30 таблеток. Paxlovid не дозволено використовувати довше п’яти днів поспіль.

В Управлінні з продовольства та медикаментів США не дозволили вживати Paxlovid для профілактики перед контактом або після контакту з хворим на COVID-19.

Не слід пити препарат і хворим на коронавірус, які вже потребують госпіталізації через критичний стан. Paxlovid не може замінити вакцинацію проти COVID-19.

Які можливі побічні ефекти?

Вони включають порушення смаку, діарею, високий кров’яний тиск і болі в м’язах. Одночасне застосування Paxlovid із деякими іншими препаратами може призвести до нетипових взаємодій.

Ритонавір може спричинити ураження печінки. Застосування Paxlovid у людей з неконтрольованою або недіагностованою ВІЛ-1-інфекцією може призвести до стійкості до ліків ВІЛ-1.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.