У Харкові «ЄС» оскаржує чергове перейменування проспекту Григоренка на Жукова в суді

Харківська міська рада вже втретє перейменувала проспект Петра Григоренка на Маршала Жукова. Проти такого рішення виступила територіальна організація «Європейської Солідарності».

Про це повідомляє пресслужба «ЄС», передають Вчасні Новини.

Подробиці. 24 лютого Харківська міськрада знову проголосувала за повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова. Рішення підтримали 57 депутатів, 16 висловились проти, шість – утрималися.

Тож Харківська територіальна організація політичної партії «Європейська солідарність» подала адміністративний позов до окружного адміністративного суду. У позові вимагають визнати протиправним і скасувати рішення міськради від 24 лютого про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

«Це рішення є грубим порушенням Конституції та законів України. Згідно з чинним законодавством жоден об’єкт топонімії в Україні не може бути названий на честь людини, яка обіймала керівні посади в найвищих органах влади й управління тодішнього СРСР, саме до цього переліку належить ім’я Георгія Жукова», – повідомляє «ЄС».

В «ЄС» наголошують, що, повертаючи проспекту назву, скасовану на виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», Харківська міськрада вийшла за рамки своїх повноважень. Крім того, міськрада поширює розкольницькі настрої в суспільстві, що загрожує незалежності, суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці країни.

Нагадаємо. У травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження «Про перейменування низки об’єктів топоніміки м. Харкова» у рамках закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Йшлося про перейменування станції метро «Маршала Жукова» на «Палац спорту», а проспекту Жукова – на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів). Після цього кілька разів перейменування скасовувалось та поновлювалось.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.