Cуспільство

Які зміни несе жовтень у життя українців

У жовтні 2023 року на українців чекають зміни у деяких сферах життя. Так, вже з 1 жовтня за торгівлю без касових апаратів доведеться заплатити штраф; жінкам з медичною та фармакологічною освітою необхідно буде стати на військовий облік; з обігу зникнуть банкноти зразків 2003 року. Крім того, автомобілісти зобов’язані вмикати денне світло під час руху заміськими дорогами й країна готується до переведення годинників на зимовий час.

Торгівля без касового апарату: 1 жовтня повертають штрафи

Ще на початку серпня глава фінансового комітету Верховної ради Данило Гетьманцев нагадав про повернення штрафів, скасованих на початку повномасштабного російського вторгнення. Це торкнеться тих підприємців, які працюють без реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Він також нагадав, що планові перевірки бізнесу на наявність касових апаратів уже відновлено в повному обсязі.

Перевірки стосуються тих, хто реалізує:

  • спиртні напої
  • табачні вироби
  • паливо
  • електроенергію

Також під планові перевірки підпадають банківські та фінансові установи й гральний бізнес.

Штраф за роботу без РРО залежить безпосередньо від суми, яка не була проведена через касовий апарат. За перше порушення загрожує штраф у розмірі 100% вартості проданих товарів (робіт та послуг). За кожне наступне150% вартості проданих із порушеннями товарів (робіт, послуг).

Зауважте, що штрафи за роботу без касових апаратів не будуть застосовуватись до бізнесу на прифронтових територіях. Але це не стосується торгівлі підакцизними товарами.

Військовий облік жінок: всі деталі

Зміни до статті 1 закону “Про військовий обов’язок і військову службу” (реєстр. №6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням, були ухвалені Верховною Радою ще 7 жовтня 2022 року.

У Сухопутних військах ЗСУ детально роз’яснили це питання.

З 1 жовтня жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. На військовий облік будуть зобов’язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років.

Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК.

Необхідні документи:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: повинні оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог. Єдина відмінність – жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Які обов’язки будуть у жінок, що стануть на облік

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Чи потрібно ставати на військовий облік вагітним і жінкам-матерям

Законом встановлено, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Медики-матері отримують право на відстрочку, якщо виховують дітей самостійно, мають 3 і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ. Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та СП та надати усі підтверджуючі документи.

Відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік

За порушення військовозобов’язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них може бути накладено штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Вилучення з обігу банкнот зразків 2003 року

З 1 жовтня 2023 року з обігу вилучаються монети та банкноти гривні старих зразків. Їх ще можна обміняти у банківських установах до 30 вересня, після чого обмін припиниться.

Про це попереджає НБУ.

У Нацбанку нагадали, що з 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжним засобом та вилучаються з готівкового обігу. Також з 1 жовтня 2020 року з обігу вилучаються монети номіналом 25 копійок та завершується процес вилучення банкнот номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

Денні ходові вогні поза населеними пунктами

З 1 жовтня по 1 травня українські водії повинні завжди включати ближнє світло фар поза населеними пунктами в осінньо-зимовий період. Таким чином, транспортні засоби стають помітнішими в умовах обмеженої видимості і короткого світлового дня.

Про це йдеться у пункті 9.8 правил дорожнього руху.

“На всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами мають бути включені денні ходові вогні, а у разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар”, – наголошують у ПДР.

Також в умовах поганої видимості на транспортних засобах можна включити дальнє світло фар або додатково протитуманні фари за умови, що це не засліплюватиме інших водіїв.

Переведення годинників на зимовий час

Перехід на зимовий час проводять щорічно в останню неділю жовтня. У 2023 році це 29 жовтня о 4:00. Стрілки переводять на одну годину назад. Традиційно це роблять у неділю, щоб у людей, які працюють, була можливість хоч трохи адаптуватися до нового часу. 

Комп’ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично, їх переводити не потрібно. Але старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно буде налаштувати самим.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.