Стати на військовий облік, імовірно, можна буде онлайн — головнокомандувач ЗСУ

Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Він пообіцяв, що протягом 2022 року всі процедури будуть налагоджені таким чином, щоб для українок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців процес постановки на облік був «максимально комфортним».

«Готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце», — повідомив він.

Головнокомандувач ЗСУ уточнив, що це стосується як жінок, так і чоловіків. Мовляв, цифровізація має модернізувати військовий облік у цілому.

Також Міністерство оборони планує ввести перехідну норму, що стосується зборів (навчань) військовозобов’язаних. Йдеться про те, що навчання жінки будуть відвідувати винятково за бажанням.

«Зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде! Єдине — Збройні сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому разі долучитися до оборони держави», — пояснив він.

Залужний також наголосив, такий порядок обліку існував в Україні й раніше, починаючи з 1994 року, хоча майже не працював.

«Це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у Збройних силах України, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю», — додав він.

Про що йдеться?

Міністерство оборони 11 жовтня видав наказ, який набув чинності 7 грудня. Ним затвердили перелік спеціальностей та/або професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Представниці цих сфер беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

У переліку наразі є багато поширених професій, зокрема лікарі, програмісти, юристи та водії. Проте там можна знайти й, здавалося б, доволі далекі від військової сфери професії — фотографів, бібліотекарів та навіть фахівців у галузі страхування. Повний перелік професій можна побачити тут.

Водночас у Раді кажуть, що його все ж переглянуть «в бік зменшення та здорового глузду», бо там є професії, «які дійсно не знадобляться Збройним силам та іншим військовим формуванням».

Зазначимо, що військовий облік не є строковою службою. Він необхідний, щоб розуміти кого і де можливо залучити до оборони держави у разі такої необхідності.

Хто такі військовозобов’язані?

Згідно з законом про військовий обов’язок і військову службу, це люди, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Стати на військовий облік є обов’язком для представниць перелічених професій, якщо вони підходять за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років).

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.