Виверження вулкану на Канарах урешті завершилося. Воно тривало майже 3 місяці й накоїло збитків на понад €700 млн

Про це пише іспанська газета El Pais.

В уряді зазначили, що фактично виверження закінчилося вдень 13 грудня, але тільки після висновків за 25 грудня про це можна сказати точно. 

Зокрема, науковий комітет підтвердив відсутність лави, , значних газів, землетрусів, а також тремору та значних деформацій. За даними уряду, виверження тривало 85 днів і 8 годин.

Однак експерти попередили, що активність у надрах острова триває і триватиме ще довго, тому місцевому населенню доведеться звикати до періодичних землетрусів.

Унаслідок виверження ніхто не постраждав і не загинув. Проте вулкан знищив 1345 будинків, переважно на західній стороні Ла-Пальми, а також школи, церкви, оздоровчі центри та інфраструктуру для зрошення ферм.

Як повідомляє dpa International, суму збитків від виверження оцінюють у близько 700 мільйонів євро. Натомість регіональні чиновники припускають, що насправді збитки можуть перевищити 900 мільйонів євро.

Виверження вулкана Кумбре-В’єха на іспанському острові Ла-Пальма, де мешкають 83 тисячі людей, почалося 19 вересня. Острів був у підвищеній готовності після того, як за тиждень до виверження біля вулкана зафіксували понад 22 тисячі поштовхів.

Лава покрила 1250 гектарів землі на шляху до Атлантичного океану, здебільшого це були бананові плантації, що є основним джерелом існування Ла-Пальми разом із туризмом.

Близько 7000 людей евакуювали зі своїх будинків, багатьом давали лічені хвилини на те, щоб зібрати речі.

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який кілька разів відвідував Ла-Пальму під час виверження, пообіцяв допомогти відновити острів після природної катастрофи.

Востаннє Кумбре-В’єха прокидався у 1971 році. Проте загалом на Канарських островах, до яких входить Ла-Пальма, виверження фіксували ще у 2011 році, коли прокинувся вулкан Ель-Єрро.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.