Без категорії

У дитячих садочках Туркменістану заборонили російські «мультики»

У деяких дитячих садках Туркменістану дітям заборонили показувати мультфільми російською мовою.

Як повідомляє Радіо Азатлик, про це розповів працівник сфери освіти, пишуть Вчасні Новини.

У дитячому садку №1 у Фарапському етрапі Лебапського велаята, а також у двох дитсадках у Дянівському та Дарганатинському етрапах було звільнено кількох виховательок через те, що вони показували дітям мультфільми російською мовою.

За словами працівника освіти, який розмовляв з кореспондентом видання на умовах анонімності, нещодавно в освітніх закладах регіону було проведено перевірку інспекторами з Ашгабада.

«Інспектори звинуватили виховательок у тому, що вони показували дітям мультфільми російською мовою та звільнили їх. Завідувачі отримали суворі догани», – розповів співрозмовник.

Він додав, що інспектори з Ашгабада попередили, що надалі «вихованцям дитячих садків можна показувати мультфільми лише туркменською мовою».

Крім того, вихованцям старших груп дитсадків, а також школярам з 1 по 4 класи наказано використовувати альбоми для малювання, на обкладинках яких зображені туркменські види: національні будівлі або ахалтекінські коні.

За даними Радіо Азатлик, на вокзалах та в аеропортах, а також усередині транспортних засобів теж видаляють оголошення та інструкції російською мовою.

Заборони та обмеження щодо російської мови в туркменських освітніх закладах запроваджувалися й раніше. Наприклад, у вересні 2020 року в середніх школах по всьому Туркменістану було закрито більшість класів з російською мовою навчання.

Тим часом також зьявляється інформація про обмеження використання російської мови та в інших сферах.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.