Як та чому потрібно контролювати здоров’я в умовах війни

Постійна тривога, смуток, страх, шкодування про щось, біль через когось… Це те, з чим вкрай важко впоратися. І це те, що впливає на наше фізичне, а не тільки психологічне самопочуття.

Жодні емоції не проходять безслідно і, як наслідок, можуть нагадувати про себе через тіло.

Під час сильного стресу в організмі активізується викид гормонів надниркових залоз – кортизолу, адреналіну і норадреналіну. Якщо казати про тривалий вплив на організм, як це буває в ситуаціях, які розтягнуті у часі, то такий викид може призводити до таких захворювань, як виразкова хвороба, гастрит, діабет другого типу, порушення в роботі серцево-судинної системи. При цьому стрес може бути як першопричиною появи захворювання, так і стати загостренням вже існуючого, яке має хронічний характер.

Не всі можуть помітити ці зміни у своєму загальному стані, адже у стресі ми набагато гірше відчуваємо фізичні потреби. Саме тому варто подбати про своє здоров’я вже зараз. Своєчасна перевірка завжди допомагає виявляти приховані проблеми. А для цього потрібно просто пройти хоча б найпростіші чекапи.

Базові дослідження для кожної людини

Пам’ятайте, що жодна хвороба не виникає несподівано. Організм завжди дає сигнали про будь-які зміни чи негаразди у своїй роботі. Просто потрібно прислухатися до нього та вчасно діагностувати всі симптоми, щоб запобігати ускладненню.

Тож, ми вирішили навести найпростіші дослідження, які варто пройти у свого сімейного лікаря.

Загальний аналіз крові + лейкоцитарна формула + ШОЕ. Дослідження покаже загальний стан здоров’я і допоможе виявити деякі приховані проблеми. Зокрема інфекційні процеси (вірусного і бактеріального походження), анемії, алергічний процес, захворювання крові тощо.

Біохімія крові. Це комплекс, у якому:

  • глюкоза (сироватка) виявляє переддіабет, цукровий діабет;
  • АСТ, АЛТ, білок загальний, білірубін загальний – оцінює роботу печінки;
  • сечовина, креатинін, білок загальний – оцінює роботу нирок;
  • холестерин – оцінює ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Загальний аналіз сечі. Відображає цілий ряд показників, за допомогою яких можна оцінити роботу не тільки сечостатевої системи, але і стан організму взагалі.

Глікований гемоглобін (HbA1с). Біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові за тривалий період (до 3 місяців), на відміну від вимірювання глюкози крові, яке дає уявлення про рівень глюкози крові тільки на момент дослідження. Він вважається лабораторним маркером гіперглікемії навіть до появи клінічних симптомів цукрового діабету.

ТТГ. Виявляє порушення щитоподібної залози, хоч і не синтезується нею. Використовується для діагностики гіпертиреозу, гіпотиреозу й інших захворювань.

Ліпідограма. Комплекс параметрів, які дозволяють оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Це аналіз, який вимірює загальний холестерин і фракцію, а також жирні кислоти в крові. Порушення ліпідного обміну часто безпосередньо пов’язані з надмірною вагою, ожирінням і навіть розвитком діабету. З порушенням рівня холестерину і тригліцеридів у крові пов’язані хвороби серця, інфаркт, інсульт, атеросклероз.

Коагулограма. Комплексний аналіз крові, який допоможе виявити проблеми із системою згортання крові.

Кортизол. Цей біологічно активний стероїдний гормон синтезує кора надниркових залоз. Він необхідний для підтримки всіх систем в організмі людини та регуляції добових ритмів. Бере участь у вуглеводному, білковому і ліпідному обміні, а також відповідає за розвиток стресової реакції. Саме тому його потрібно контролювати, особливо під час війни (якщо є можливість).

Вироблення кортизолу також безпосередньо впливає на синтез статевого гормону прогестерону в жінок. Якщо концентрація кортизолу збільшиться, то знизиться синтез прогестерону, а це може призвести до порушень менструального циклу. Не нехтуйте цим симптомом і зверніться до гінеколога, який призначить додаткові дослідження.

Численні відхилення від норми надають можливість визначити справжню причину порушень і призначити пацієнту більш детальне обстеження!

Зробіть своєю звичкою профілактичні дослідження та чекапи задля перевірки стану свого здоров’я. І що б там не було сьогодні, що б не відбувалося довкола, пам’ятайте, що найбільша цінність для кожної людини – здоров’я та життя.

Бережіть себе!

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.