Дистанційне навчання: як це впливає на зір дитини і що робити, щоб його зберегти

Через війну всі школярі Донеччини, які знаходяться на території області або обрали дистанційне навчання у рідній школі, перебуваючи в евакуації, змушені багато часу проводити перед екранами моніторів. Комп’ютери, ноутбуки, планшети, смартфони стали постійними супутниками дітей, оскільки тепер це вже не тільки ігри, соціальні мережі та перегляд відео. Це також і уроки в онлайн-форматі, і підручники, і виконання домашнього завдання.

Жодні гаджети, навіть найбільш сучасні, не повністю позбавлені випромінювання шкідливих для очей короткохвильових синьо-фіолетових променів. А тривале напруження очей, робота з екраном понад три години на день можуть викликати сухість слизової оболонки ока та головний біль навіть у дорослих.

Про те, як запобігти шкідливому впливу гаджетів на зір дітей Вчасні Новини дізнались у офтальмолога Катерини Школяр.

«Більшість проблем із зором – це все ж таки генетика. Про неї можна казати у 80-90% випадках. Але це не означає, що немає інших факторів, які можуть призводити до погіршення зору. Наприклад, постійну напругу очей та сухість може викликати тривале використання гаджетів, неправильне освітлення та яскравість монітора», – розповіла лікарка.

За її словами, впливає на зір і неправильна постава та положення голови під час читання або роботи за комп’ютером. Це може призвести до неправильного розташування очей щодо екрана або матеріалу, який дитина вивчає. Таким чином ускладняється процес фокусування очей на тексті або об’єктах, що вимагає додаткової адаптації очних структур для забезпечення чіткого зображення.

Також на зір може впливати нездоровий спосіб життя. Тобто, якщо дитина регулярно недосипає, не має чіткого розпорядку, незбалансовано харчується, не має достатньої фізичної активності і мало часу проводить на свіжому повітрі.

«До того ж, не всі батьки розуміють, що потрібно регулярно відвідувати лікаря для перевірок зору. Це допоможе вчасно визначити відхилення та скорегувати щось, щоб відновити стан. А неправильна корекція зору (носіння окулярів або контактних лінз оптичної сили, що не підходить) погіршувати зір», – додала вона.

За словами офтальмолога, дитину обов’язково слід показати лікарю, якщо вона відчуває певний дискомфорт (сухість в очах, свербіж, сльози) чи має будь-які інші скарги.

Потрібно правильно підібрати робоче місце. Тобто, якщо дитині не дуже зручно сидіти – створити належні умови (піднявши крісло, повернувши стіл тощо). Стіл краще встановити ближче до вікна, а якщо це неможливо – відкоригувати освітлення в кімнаті.

«Треба подивитись, як дитина сидить за столом. По перше, спина має бути прямою, оскільки неправильна постава може сприяти напрузі м’язів шиї та очей і призводити до головного болю. По-друге, всі цифрові носії мають бути на відстані від 45 до 60 сантиметрів від очей. Також треба приділити увагу рівню яскравості монітору – він не повинен бути яскравішим, ніж освітлення довкола. Якщо ж сталося саме так, то потрібно або зменшити яскравість дисплея, або збільшити кількість світла в кімнаті, – зазначила Катерина Школяр.

Крім того, повинні бути перерви у навчанні. Хоча б 1 раз у 2 години потрібно вставати з-за столу та робити 15-хилинні перерви.

Дуже добре, якщо під час перерв дитина буде робити невелику гімнастику для очей або хоча б змінювати ракурс – дивитися у вікно вдалечінь, потім у кімнату тощо. Щоб уникнути сухості потрібно часто моргати та на кілька хвилин взагалі заплющувати очі та розслаблятися.

І, нарешті, батьки мають розуміти, що це стосується і їх також, бо вони є прикладом для своїх дітей. Якщо мама чи батько годинами працюють за ноутбуком (дистанційна робота) або «зависають» у соціальних мережах, не варто розраховувати, що син чи донька матимуть іншу поведінку. Тож краще почати піклуватися про себе і навчати цього своїх дітей.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.