Мав гарні зуби і помер у 35 років: учені віртуально «розгорнули» мумію єгипетського фараона

Про це повідомляє The Guardian.

Аменхотеп I жив і правив приблизно 3500 років тому. Він зійшов на престол після смерті свого батька Яхмоса I та правив Єгиптом приблизно 21 рік між 1525 та 1504 роками до нашої ери.

Мумія Аменхотепа I є однією з небагатьох королівських мумій, які фізично досі не розгорнули. Тож команда науковців віртуально розплутала саван мумії та вивчила зовнішність фараона.

За словами професорки Сахар Салім, правителю було приблизно 35 років, коли він помер. Водночас учені не встановили причину смерті чоловіка: жодних ран чи спотворень, які могли б призвести до смерті, не виявили.

Усі нутрощі, крім серця та мозку, муміфікатори прибрали. Зріст фараона становив 169 см, він був обрізаний та мав гарні зуби. Крім того, його тіло прикрасили 30 амулетами та золотим поясом із золотими намистинками.

Професорка каже, що Аменхотеп I був схожий на свого батька та мав вузьке підборіддя, невеликий ніс та кучеряве волосся.

Єгиптологи знають із розшифрованих ієрогліфів, що в 11 столітті до нашої ери жерці розгорнули мумію фараона, щоби виправити пошкодження, які завдали грабіжники гробниць. Вчені припускали, що насправді жерці хотіли вкрасти прикраси, але віртуальне розплутування мумії заперечує такі теорії.

Мумію знайшли у 1881 році на півдні Єгипту у гробниці, де чиновники переховували мумії правителів та вельмож, щоб захистити їх від грабіжників. Завдяки цьому саркофаг, саван та інші компоненти дійшли до наших днів майже неушкодженими.

Мумія зберігається у Каїрському єгипетському музеї. Її не розгортають через унікальні лляні обгортки, які вчені не хочуть пошкодити.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.