На ремонті «Бориспільського експресу» вкрали 12 млн грн. П’ятьом посадовцям повідомили про підозру

Про це повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, службовці «Укрзалізниці» та регіональної філії «Південно-Західна залізниця» у 2019-2020 роках організували схему розкрадання коштів УЗ. Вони нібито змовилися з посадовцями комерційного товариства та пролобіювали їхню перемогу на відкритих торгах щодо капітального ремонту «Бориспільського експресу».

Поліцейські зазначають, що з компаніями уклали три договори на понад 70 мільйонів гривень. Відповідно до документів, підрядник мав зробити ремонт потяга. Водночас замість нового обладнання використали старі запчастини неналежної якості та за цінами, що перевищують ринкові, кажуть у поліції.

Крім того, службовці УЗ підписали акти виконаних робіт та перерахували приватним компаніям кошти. За даними слідства, надлишкові гроші розділили між всіма учасниками схеми, використали кошти на елітний транспорт і нерухомість. За доведеним фактом сума збитків сягає 12 мільйонів гривень.

Про підозру 24 грудня повідомили 5 людям:

директору товариства — за ч. 3 ст. 27, , , Кримінального кодексу;колишньому заступнику директора регіональної філії «Укрзалізниці» — за ч. 5 ст. 191 КК України;двом головним інженерам структурних підрозділів — за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 КК України;колишньому інженеру-технологу локомотивного депо — за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 КК України.

Також правоохоронці провели 29 обшуків на території Київської, Львівської, Хмельницької областей та у Києві за місцями проживання та роботи фігурантів, а також імовірних причетних до схеми.

Нагадаємо, у 2018 році на другий день після запуску експрес до аеропорту «Бориспіль» зламався, оскільки виникла проблема з двигуном.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.