На виборах президента «без політиків» найбільше голосів отримав би Дмитро Гордон ㅡ опитування

Про це свідчать результати опитування «Центру Разумкова», яке провели з 17 по 22 грудня 2021 року.

Соціологи запитали українців, за яких відомих особистостей (не політиків) вони готові проголосувати на виборах президента України.

Респонденти найчастіше відповідали, що «точно або імовірно» проголосують за журналіста Дмитра Гордона ㅡ 15,5%. Також велику популярність мають лікар Євген Комаровський (12%), журналісти Наталія Мосейчук (11%), Віталій Портников (11%) та Дмитро Комаров (10%).

Якби список кандидатів складався лише з відомих особистостей, яких респонденти називали найчастіше, менше третини українців змогли б визначитися, за кого голосувати.

Однак і в цьому випадку Гордон також набрав би найбільше голосів (9% серед усіх опитаних або 27% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме).

За Віталія Портникова мають намір проголосувати 6% і 20% опитаних, а за Наталію Мосейчук — відповідно 4% і 12% респондентів.

Також до списку кандидатів потрапили співаки Олег Винник та Ольга Полякова, спортсмени Василь Ломаченко та Олександр Шовковський, письменник Лесь Подерв’янський та блогерка Софія Стужук.

«Україна без політиків»

Загалом більшість респондентів (35%) поставилися б негативно, якби всі чинні політики та політичні сили не могли брати участі в управлінні державою. 23% відповіли, що їм байдуже, а 17% — вагалися з відповіддю.

Позитивне ставлення мають 25% респондентів. До того ж серед різних вікових груп цей показник майже однаковий — від 23 до 28%.

За даними опитування, замість політиків українці найбільше довіряють у суспільно-політичних процесах представникам громадських організацій та активістам (28%), представникам місцевого самоврядування (25%), викладачам університетів та науковцям (23%), ветеранам, військовослужбовцям та добровольцям (22,5%) та волонтерам (18,5%).

Менша частка респондентів називала популярних журналістів, ведучих, акторів, митців, представників ІТ-індустрії та бізнесу. Найменше називали популярних блогерів, зірок соціальних мереж.

Про опитування

Дослідження провела соціологічна служба «Центру Разумкова» з 17 по 22 грудня 2021 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2 018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України (за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей) за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.