Як правильно боятися: що може швидко зробити мама для себе й дитини

Дуже багато родин, які виїхали з частини Донецької області та деяких деокупованих районів у більш безпечні регіони, вже повернулися додому. Проте небезпека у місті все ще залишається. Саме на Донеччині сьогодні йдуть найзапекліші бойові дії, наслідки яких дуже чутно майже скрізь.

Жителі, які постійно перебували в цій ситуації, реагують на гучні звуки трохи спокійніше, адже психіка людини включає свій захист і відбувається свого роду звикання. Нервова система людей, які нещодавно повернулися додому, більш чутлива. Особливо це стосується жінок із дітьми, у яких страх посилюється вдвічі, адже вони переживають не тільки за себе, а й за дитину.

Пропонуємо кілька дієвих порад від слов’янської психологині Ірини Смєлкової, які допоможуть опанувати свій страх в надзвичайних ситуаціях, взяти себе в руки та не передати паніку малечі.

  1. Знайдіть будь-яку опору (стіна, стіл, стілець). Відчуйте стопи, які мають твердо стояти на підлозі. Прислоніться до твердої поверхні. Ви маєте відчути власне тіло та підтримку – це поверне відчуття опори.
  2. Стисніть щось в руці. Неважливо, що саме це буде – спинка стільця, брелок, ручка сумки. Головне – відчути власний тиск на предмет, який також поверне у реальність і може стати символом вашої стійкості.
  3. Випийте чисту воду маленькими ковтками, зосередившись на процесі та відчуттях.
  4. Покладіть руку на живіт чи на грудну клітку та трохи поводіть долонею, щоб зняти оціпеніння й повернути кордони власного тіла.
  5. Зробіть кілька вдохів та видихів, слідкуючи за тим, щоб видих тривав довше.

Після того, як повернули себе до реальності й хоч трохи взяли в руки, продемонструйте дитині, що все в порядку. Поясніть, що боятися – це нормально, що вам також тривожно. Проте ви точно знаєте що робити, як діяти і запропонуйте зробити це разом. Спросіть, що саме зараз ви можете для неї зробити.

Водночас варто пам’ятати, що у травматичних ситуаціях дуже потрібно не жаліти один одного, а підтримувати.

Слова «Не бійся» чи «не плач» точно не допоможуть. А от «дивись, я з тобою, ми разом, ми впораємось» подіють на дитину набагато сильніше – це ваша впевненість передається малечі.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.