Археологи знайшли в Україні останки людини, яка жила 7 тис. років тому (фото)

Останки розкопали на Мамай Горі

Археологи повернули з небуття череп людини, яка жила майже 7 тис. років тому. Неолітичний некрополь знайшли в 2020 році під час експедиції Запорізького університету з керівником Генналієм Тощевим – відомим українським археологом. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook Інна Потєхіна – співробітниця Інституту археології НАН України та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Череп, якому 7 тис. років, прибув до Інституту археології із Мамай Гори, що знаходиться над Дніпром на березі Каховського водосховища. Там археологи натрапили на великий неолітичний некрополь, де і відшукали унікальну знахідку.

«Ще трохи миттєвостей розчистки, і вже буде видно реальні риси обличчя далекого пращура, широке лице з похилим чолом, низькі прямокутні орбіти, мужні обриси нижньої щелепи», – пише Інна Потєхіна.

Також вона додає, що після ретельного антропологічного дослідження і аналізу ДНК, можна буде дізнатися більше про історію його життя та походження. Подібні знахідки допомагають нам усвідомити хто ми є і звідки йде наше прадавнє коріння.

Нагадаємо, раніше на полі біля села Озеряни Тернопільської області під час сільськогосподарських робіт на глибині майже один метр було виявлено людське поховання. Попередньо воно датується IV-III тисячоліттям до нашої ери.

В Ратленді під час розчищення водойми виявили скам’янілі останки 10-метрового іхтіозавра, які є найбільшими знайденими у Великій Британії.

Нагадаємо, під Хмельницьким під час масштабних археологічних розкопок у місті Полонне дослідники виявили велику кількість артефактів, фрагментів посуду, знаряддя праці, стародавні могильники. Знахідки відносяться і до епохи бронзи, і ранньослов’янського часу, і до княжого періоду – охоплюють тисячоліття.

Як повідомлялося, на Хмельниччині археологи знайшли стародавню шахову фігуру та невідомі руїни замку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.