На Харківщині комунальники прибирають сніг «танком» (фото, відео)

Місцевий умілець полагодив та переобладнав артилерійський тягач 1959 року випуску

Понад пів року вихідними водій служби автодоріг Харківщини Сергій Лук’яненко лагодив артилерійський тягач АТС-59, щоб чистити ним дороги там, де інша дорожня техніка не пройде. Така машина – єдина в області, повідомляє «Суспільне».

Сергій Лук’яненко працює на Пісочинській філії «Харківоблавтодору». Якось від головного механіка чоловік випадково дізнався, що у гаражі філії стоїть неробоча машина – тягач. Жартома запропонував полагодити її для розчищення.

1 з 5

на весь екран згорнути

Всі фоторепоратажі

У Славському знову негаразди, туристів із несправного підйомника знімали рятувальники (фото)

Київ завалило снігом: як комунальники розчищають столицю (фото)

Прихильниця Путіна співачка Доліна шокувала своєю лисиною (фото)

У центрі Шостки невідомі зліпили соромітську снігову скульптуру (фото 18+)

Над «танком» працював у свій вихідний, говорить Сергій. Цей артилерійський тягач 1959 року випуску. Раніше його використовували у військових цілях, потім переобладнали, щоб перевозити вантажі. Тепер Лук’яненко встановив відвал, щоб чистити сніг, та перефарбував. Із запчастин купити довелося тільки новий двигун з трактора.

«Сам агрегат втиснути в машину складнощів не було. Складно було трубочки, дроти, кожен механізм налагодити, щоб все працювало, щоб все увімкнулося, кожна лампочка світилася», – згадує майстер.

Лагодить різні авто Сергій вже понад 20 років. З гусеничною машиною мав справу вперше. Чоловік каже, що він як художник, тільки по брухту.

Восени 2021 року машину вперше вдалося завести. Використовуватимуть машину під час снігопадів, коли звичайна техніка не зможе проїхати. Влітку – як тягач. До ремонту, коли «танк» ще працював, його залучали й до гасіння пожежі.

«Вона викорчовувала дерева, пеньки, розкидувала дорогу. Якщо у мороз, то я взагалі не бачу межі її метражу. Вона просто тунель буде собі рити, і все. Сніг буде обсипатися навкруги. Ми можемо навіть просто зробити пункт обігріву на ньому», – каже Сергій.

Скільки всього коштів витратили на ремонт машини, Сергій каже, поки не підраховував, лишилося встановити ще кілька проблискових маячків та додаткові фари. Після цього тягач пустять чистити дороги.

Раніше у центрі Києва водій снігоприбиральної техніки так ретельно прибирав вулицю від снігу, що збив стовпчик паркування.

Нагадаємо, у Києві «герої парковки» влаштували транспортний колапс на Либідській.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.