У Казахстані повністю скасували смертну кару. Тепер найсуворіше покарання у країні — довічне ув’язнення

Зміни стосуються 17 статей Кримінального кодексу Казахстану: звідти прибрали покарання у вигляді смертної кари. Відтепер найсуворішим покаранням у країні буде довічне ув’язнення.

Про це повідомляє пресслужба президента.

Тим людям, яких уже засудили до страти, замінять покарання на довічне позбавлення волі.

Спершу в Казахстані хотіли дозволити смертну кару під час воєнного стану як покарання за чотирма статтями: розв’язування та ведення агресивної війни; використання зброї масового ураження; порушення законів і звичаїв війни, а саме вбивство полонених та цивільних; геноцид.

Однак згодом Токаєв підтримав правозахисників у тому, що смертну кару потрібно скасувати повністю. Тож законопроєкт переглянули, і вже змінений документ 23 грудня ухвалила Верхня палата парламенту Казахстану.

Смертна кара в Казахстані та світі

З моменту проголошення незалежності Казахстану у 1991 році в країні виконали 536 смертних вироків. 

З січня 2004 року в Казахстані діяв мораторій на смертну кару. Тоді всі засуджені до такого вироку відбували довічне ув’язнення. Але суди продовжували ухвалювати смертні вироки за особливо тяжкі злочини.

У більшості країн смертна кара скасована, зокрема і в Україні. Наразі такий вирок продовжують застосовувати в Китаї, США, Ірані тощо. Єдиною країною на пострадянському просторі, де дозволена смертна кара, може залишитися Білорусь. У Росії й Таджикистані діє мораторій.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.