Путін, Меркель і Макрон провели переговори: що говорили про Донбас

Вчора, 30 березня, у режимі відеоконференції пройшли переговори президента РФ Володимира Путіна, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Емманюеля Макрона. Серед багатьох тем було й врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це повідомляють «Новости Донбасса», передають Вчасні Новини.

Подробиці. Глави «нормандського формату», за виключенням президента України Володимира Зеленського, провели переговори у режимі відеоконференції.

Пресслужба Кремля повідомила, що в ході докладного обміну думками щодо ситуації в Україні підтверджено безальтернативність мінського «Комплексу заходів» 2015 роки як основи врегулювання. Російська сторона традиційно назвала російсько-українську війну «внутрішнім конфліктом» в Україні й вчергове акцентувала на важливості прямих переговорів з представниками окупаційної влади ОРДЛО.

«Президент Росії підкреслив важливість виконання київською владою всіх раніше досягнутих на вищому рівні домовленостей, перш за все по налагодженню прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу», – повідомляє пресслужба Путіна.

Читайте також: Гармаш: ОБСЄ зробила представників ОРДЛО з російськими паспортами стороною переговорів

Більш того, російська сторона висловила «серйозну заклопотаність» у зв’язку з нібито «спровокованою Україною ескалацією збройного протистояння на лінії зіткнення і фактичною відмовою від виконання узгоджених в липні 2020 року в ТКГ додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню».

Пресслужба Макрона повідомила, що було наголошено на необхідності того, щоб Росія «взяла на себе тверде зобов’язання по стабілізації режиму припинення вогню в Україні та знайдення шляхів виходу з кризи при дотриманні Мінських угод».

Пресслужба Меркель вказала, що канцлерка і президент Франції закликали до проведення переговорів в Нормандському форматі по реалізації Мінських домовленостей.

Повідомляється також, що сторони обговорювали перспективи реєстрації в Європейському союзі російської вакцини проти коронавірусу «Супутник V», можливі постачання та спільне виробництво цього препарату в країнах ЄС.

Обговорили ситуацію в Білорусі, Лівії та Сирії. Меркель і Макрон звернули увагу Путіна на необхідність дотримуватися прав і «зберегти здоров’я» російського опозиціонера Олексія Навального.

Нагадаємо. Про підготовку відеоконференції Путіна з Меркель і Макрона повідомив Кремль 29 березня. Зазначалося, що переговори готувалися не як захід «нормандської четвірки» і тому не був запрошений президент України Володимир Зеленський.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.