Держкіно не може скасувати фінансування українського фільму про ЛГБТ-стосунки. Цього вимагають депутати

Про це у Держкіно відповіли на запит «Укрінформу».

28 грудня на сайті парламенту зареєстрували проєкт постанови про звернення до Кабінету Міністрів та інших органів влади щодо скасування держфінансування для фільму «Мій юний принц».

У тексті постанови таке рішення пропонують ухвалити для «захисту громадян України, зменшення соціальної напруги у суспільстві, недопущення дискредитації сфери кінематографії України, збереження традиційних сімейних цінностей» тощо.

Що пропонують?

Зокрема депутати пропонують переглянути рішення про виділення кінопроєкту 20 мільйонів гривень підтримки (які той отримав за результатами творчого конкурсу), а також створити систему повернення до держбюджету грошей, які дали на виробництво фільмів. Наприклад, депутати пропонують, щоб автори проєкту передавали прибуток від прокату або права на використання фільму.

Ініціаторами цієї постанови стали низка депутатів, зокрема Олександр Качура від «Слуги Народу». У себе в Telegram він заявив, що «сюжет стрічки, де видно відкритий гомосексуальний контекст фільму з використанням біблійної тематики, викликав обурення» у суспільства.

Відповідь Держкіно

У Держкіно наголосили, що фільм отримав держфінансування за результатами конкурсу. А скасування рішення про держпідтримку «виходить за межі повноважень Державного агентства з питань кіно».

12 жовтня за рішенням Ради з державної підтримки кінематографії було ухвалено рішення надати кінокомпанії ТОВ «Ріал Пікчерз» 20 мільйонів гривень державної підтримки на виробництво фільму. Втім, наразі договір між компанією та Держкіно ще не укладено.

Що це за фільм?

Фільм «Мій юний принц» розповідає про 17-річного підлітка Поля з хворою психікою. Він живе в шикарному маєтку, веде розгульний спосіб життя і проявляє нездорову прихильність до власної матері Софії, яка живе разом з ним. 

Згодом у житті Поля і Софії з’являється молодий хлопець Антуан і його батько Марк. У Поля починаються стосунки з Антуаном, а у Софії — з Марком. Проте зрештою у житті головних героїв стається трагедія.

Стрічка «Мій юний принц» стане першим повнометражним художнім фільмом про ЛГБТ-стосунки, який створять в Україні й виключно українською командою. Загальний бюджет стрічки становитиме 25 мільйонів гривень, із яких 20 мільйонів — державні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.