Ілон Маск заперечив, що він «витісняє» конкурентів з космосу. На його супутники поскаржився Китай

Про це пише Financial Times.

Ілон Маск заявив, що не блокував нікого від будь-якої діяльності у космосі і не збирається цього робити. За його словами, біля Землі можуть перебувати «десятки мільярдів» супутників.

«Космос просто надзвичайно величезний, а супутники дуже крихітні», ㅡ сказав Маск.

Бізнесмен порівняв супутники із машинами на Землі: мовляв, дві тисячі супутників у космосі, як і машин на планеті ㅡ «це ніщо».

Утім, не всі погоджуються із таким твердженням. Астрофізик з Гарвард-Смітсонівського астрофізичного центру Джонатан Макдауелл пояснив, що космічні апарати, що рухаються зі швидкістю 17 тисяч миль на годину, потребують більшого простору, щоб мати час скоригувати свою траєкторію.

А потенційне зіткнення можна визначити лише незадовго до того, як це станеться через складність розрахунків траєкторій різних супутників, на які можуть впливати зовнішні умови.

За словами Макдауелла, планування таких маневрів для уникнення зіткнення може займати години, якщо не дні, що вже говорить про те, що космічний простір переповнений.

Що передувало?

У грудні Постійне представництво Китаю при Організації Об’єднаних Націй поскаржилося до Управління з питань космічного простору ООН щодо супутників Starlink Ілона Маска. Там заявили, що китайська орбітальна станція «Тяньгун» за рік два рази ледве не наштовхнулась на них та мусила міняти траєкторію.

Окрім офіційної ноти, Китай відреагував на інциденти критикою у соцмережах. Зокрема, на китайській платформі Weibo з’явилися низка коментарів на адресу самого Ілона Маска та його проєкту. Китайські користувачі соцмережі називали супутники Starlink «просто купою космічного сміття», «шахрайським проєктом» і «своєрідною монополією в космічних перегонах» тощо.

Що таке Starlink?

Starlink — це проєкт бізнесмена Ілона Маска зі створення глобальної мережі супутникового інтернету. Наразі SpaceX вивела на орбіту вже майже дві тисячі супутників, а загалом планує до 2027 року запустити в космос 42 тисячі.

Наприкінці січня 2021-го у компанії казали, що бета-версією їхнього інтернету користуються вже 10 тисяч клієнтів у США, Австралії, Новій Зеландії та частині Європи. Перші користувачі стверджували, що інтернет працює без перебоїв навіть за екстремальних погодних умов.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.