НовиниРелігія

Із 1 вересня ПЦУ перейшла на новий церковний календар: що зміниться

1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар. Таким чином реалізовується відповідне рішення Помісного собору.

Про це повідомляють Вчасні Новини.

Коли святкувати основні релігійні свята

Дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих змістяться на 13 днів назад (будуть відзначатися на 13 днів раніше).

8 (а не 21) вересня відзначатиметься свято Різдва Пресвятої Богородиці;

14 (а не 27) вересня – Воздвиження Хреста Господнього;

1 (а не 14) жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці;

З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове – 25 грудня;

Петрів піст-2024 не буде загальним, бо П’ятдесятниця святкуватиметься 23 червня, а день святих апостолів Петра і Павла – 29 червня.

Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня;

Великдень у 2024 році – 5 травня.

«Помісний собор зберіг за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий (юліанський) календар. Календарна реформа буде проходити без примусу, спокійно і розважливо, даючи всім можливість прийняти необхідні зміни поступово й усвідомлено», – нагадали у ПЦУ.

Дати яких церковних свят не зміняться

Без змін залишаються обчислення дат перехідних свят, як-от Великдень та інші. У Новоюліанському та Юліанському календарях ці правила однакові, на відміну від Григоріанського. Тож після переходу на новий календар православні віряни України та римо-католики святкуватимуть Світле Воскресіння, Вознесіння та Трійцю у різні дати.

Зміни в датах державних свят

В Україні від 1 вересня змінюються також дати державних свят, які припадають на один день із релігійними:

Різдво – 25 грудня.

День Української Державності, День хрещення Київської Русі –15 липня (День пам’яті рівноапостольного князя Київського Володимира Великого).

День захисників та захисниць – 1 жовтня (День Покрови Пресвятої Богородиці).

Дня української писемності та мови – 27 жовтня (День пам’яті Преподобного Нестора Літописця).

День усиновлення – 17 вересня (День пам’яті святих великомучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії).

Що передувало

Раніше стало відомо, що з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква (УГКЦ) також перейде на новий календар для нерухомих свят.

Зазначимо, що в Україні вже кілька років тривала дискусія про перехід церковного календаря УГКЦ та ПЦУ на григоріанське літочислення. У 2022 році ПЦУ дозволила святкування Різдва 25 грудня, а 24 травня 2023 року Церква ухвалила офіційне рішення про перехід. Натомість УГКЦ анонсувала перехід на новий календар 6 лютого 2023 року. Ті парафії чи поодинокі громади, які ще не готові перейти на новий календар, за благословенням єпархіального єпископа можуть залишатися на юліанському календарі ще декілька років.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.