Донецька областьЕкологіяНовини

Що ми їмо та що п’ємо перевірила екоактивістка зі Слов’янська

У Слов’янську перевірили стан водопровідної води та овочі й фрукти на вміст нітратів. Крім того, взяли проби води в озері Нижній Лиман, де стався мор риби. Чому це важливо та які показники розповіла у коментарі Вчасним Новинам менеджерка з екологічних проєктів «Друкарні» Капіталіна Каплан.

Дівчина перебуває в евакуації, однак повернулась у рідне місто, де провела з користю майже тиждень.

Зокрема, Капіталіна перевірила місцеві овочі та фрукти, а також ті, що можна купити на ринку чи в магазині, на вміст нітратів та порівняла показники з Івано-Франківськими, де раніше проводила моніторинг.

З’ясувалось, що картопля та різні овочі, які сьогодні є на ринку або вирощуються на приватних ділянках Слов’янська, мають допустимі відхилення. При цьому деякі з них, наприклад огірки та томати, показують норму, а деякі – дуже підвищений рівень нітратів.

«Дуже перевищений вміст нітратів у баклажанах, при цьому не тільки у Слов’янську, а й в Івано-Франківську. Сильна концентрація. Однак цікаво те, що навіть у самому овочі вона відрізняється – найбільша концентрація біля хвостика, а там, де має бути квітка, показник значно менший. Поки що не можна точно сказати, з чим це пов’язано, але краще обмежити споживання», – зазначила Капіталіна.

Перевищення нітратів спостерігається також у кавунах та динях.

Що стосується питної води у Слов’янську, то її жорсткість у понад 14 разів перевищує показники з Івано-Франківської.

«Якщо в Івано-Франківську жорсткість води дорівнювалась 1, то у Слов’янську це 14 і подекуди – 18. Але у нас завжди вода була доволі жорстка в усіх водоймах, на відміну від того ж Франківська, тому і в кранах маємо підвищену жорсткість», – розповіла екоактивістка.

(Зазначимо, що воду з жорсткістю, меншою від 4 ммоль/дм3, вважають м’якою, від 4 до 8 ммоль/дм3 — середньої твердості, від 8 до 12 ммоль/дм3 — тверда, понад 12 ммоль/дм3 — дуже тверда. Жорстка вода свідчить про високий вміст мінералів, зокрема, кальцію та магнію (інколи – солей заліза). Це може стати причиною алергій, подразнень, сухості і передчасного старіння шкіри. Вона також викликає лущення, лупу, свербіж і висипи. Має негативний вплив на шлунково-кишковий тракт – ред.).

За словами Капіталіни Каплан, наразі у Слов’янську планується зробити заміри води зворотного осмосу, щоб подивитись показники. Є також запит на моніторинг води у загальнодоступних колодязях та свердловинах Билбасівки, де місцеві мешканці набирають воду для пиття та приготування їжі.

Крім того, жителі Лиманського району повідомили про мор риби, який відбувся в озері Нижній Лиман. Там також були взяті проби, але тільки в одному місці, де був доступ. Аналіз показав високу жорсткість, але не дає повної картини аби встановити причини мору риби.

«Вода в озері дуже зелена і це може свідчити про розростання водорості та брак кисню, але цей показник також в нормі. Що саме зараз відбулось з рибою поки що невідомо, але проби відправити на ретельний аналіз та чекаємо на результати», – додала активістка.

За її словами, потрібно з’ясувати причини цього явища, адже звідси вода спускається і впадає в Казенний Торець, а далі – в Сіверський Донець. Це забруднює водну артерію та може вплинути на здоров’я людей, які живуть у нашому регіоні.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.