Cуспільство

За кілька годин українці зібрали 10 млн грн на перший морський дрон

Українці зібрали гроші на перший морський дрон на платформі United24. Він отримає назву на честь звільненого сьогодні українського міста – Херсон.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграмі.

Федоров зазначив, що такі безпілотники вже показали свою ефективність у бухті Севастополя, коли вразили флагман російського флоту «Адмірал Макаров». Після цього рф втратила беззаперечну перевагу на воді.

«Важливо максимально захистити українські міста та акваторії від обстрілів. Тому збираємо кошти на 100 морських дронів українського виробництва. Вони можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря. Маленькі та швидкі, дрони здатні успішно атакувати російські кораблі вартістю сотні мільйонів доларів», – наголосив міністр.

Він також уточнив, що морський дрон – це унікальна і засекречена українська розробка. Один апарат коштує 10 мільйонів гривень.

У вартість входить: дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, зв’язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною. Крім того, у комплекті містяться наземна автономна станція управління, система транспортування і зберігання, центр обробки даних і «декілька особливих сюрпризів для наших ворогів».

Збір коштів на перший у світі український флот морських дронів розпочався 11 листопада на фандрейзинговій платформі United24. Протягом дня планується зібрати кошти на перші 10 штук.

Загалом планується зібрати кошти на 100 таких дронів українського виробництва.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.