CуспільствоДонецька областьНовини

Жителі Донеччини можуть отримати дрова за пільгою: умови

Жителі Донецької області, які мають пічне опалення або кухонне вогнища на твердому палеві, можуть придбати дрова за пільгою. Суму розраховує Пенсійний фонд, а виплата може бути здійснена в готівковому, так і безготівковому вигляді.

Про це повідомляють Вчасні Новини з посиланням на Східний лісовий офіс, що об’єднує ліси Дніпропетровщини, Запоріжжя, Донеччини та Луганщини.

Скористатися можливістю можуть пільговики, які перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб та мають право на пільги або їхні законні представники.

Відповідну заяву про надання пільг на придбання твердого палива можна направити до територіального відділення пенсійного фонду України або в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики.

Для отримання пільги на придбання твердого палива (дров) заява подається щороку.

До заяви обов’язково потрібно додати довідку про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі.

Пільга на купівлю дров розраховується пенсійним фондом, виходячи з наданих пільговиком документів та з урахуванням причин, за яких особі присвоєно статус пільговика. Розрахована сума пільги виплачується в грошовій формі, як в готівковому, так і безготівковому вигляді.

Замовити дрова можна через сайт ДроваЄ або напряму в лісництвах філій Східного лісового офісу.

Водночас є деякі обмеження в обсязі дров, які може отримати родина. Зокрема, у Лиманському районі Донецької області виділяють тільки 1 кубометр.

Ми вирішили дізнатися, чи вистачить такого об’єму у жительки деокупованого Ямполя Донецької області, яка вже пережила одну зиму в рідному селі. Наразі вона тут за «квартальну».

«Тоді у нас були запаси. А це дуже мало для зими, особливо у нас. У середньому на опалення будинку площею 100м2 на потрібно близько 10м3 дубових дров на одну зиму. Це при тому, що будинок цілий, утеплений і температура повітря тримається приблизно на середніх показниках. Але ж у нас на сході бувають дуже сурові зими. Що ми будемо робити з цим кубометром? І в ліс піти, щоб щось нарубати чи назбирати не можемо, бо все заміновано. Нещодавно з сусіднього села чоловік підірвався», – розповіла Надія Іванівна з Ямполя.

До того ж, поки що невідомо, чи відновлять світло на деокупованих територіях.

«Вже півтора року без електрики. Місцева влада каже, що, можливо, восени щось вдасться зробити».

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.