CуспільствоЖиття, як воно є

Як продовжити зберігання продуктів у холодильнику без світла

Масовані атаки росії призводять до аварійних відключень електроенергії та можуть спричинити блекаут в українській енергосистемі. Українці підлаштовуються під графіки, які впровадили для економії енергії.

Наразі ситуацію трохи стабілізували. Але, по-перше, росія не залишила бажання знищити всю енергетичну структуру України та, ймовірно, продовжить завдавати удари. А по-друге, навіть після 4-5 годин відсутності світла стає трохи лячно зазирати у холодильник та їсти те, що могло зіпсуватись.

То як правильно харчуватися в умовах відключення світла? Які продути доведеться викинути, а які – залишити?

Зберігання у холоді

Для розмноження небезпечним бактеріям потрібен час та відповідні умови. Тож у разі, якщо страва термічно оброблена належним чином та зберігалась у холоді – жодних бактерій не буде. Водночас зберігання за температури вищої від 4 градусів за Цельсієм протягом кількох годин може бути небезпечним.

У морозильній камері продукти зберігаються набагато довше. Але потрібно перевірити фізичні властивості льоду (щільність, колір, товщину). І якщо щось не викликає довіри – продукт не можна вживати.

Дверцята холодильника та морозильної камери потрібно тримати закритими – це допоможе продуктам залишатися безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці.

Також варто заморозити контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. Та й для того, щоб продовжити «термін холоду» в самому холодильнику, можна використати саме ці контейнери, які потрібно буде дістати з морозилки та покласти в холодильник, якщо ви не знаєте, коли дадуть світло або його немає понад 3,5 години.

За можливості можна придбати сухий або блоковий лід.

Зберігання після перебування у теплі

Є продукти, які навіть після тривалого перебування у температурі, вищій за 4 градуси, не становлять небезпеки. Зокрема це:

  • молочні продукти (вершкове масло, маргарин, тверді та плавлені сири);
  • свіжі фрукти, соки, консервація (навіть відкриті) можуть зберігатися при кімнатній температурі, але потрібно перевірити на відсутність гнилі;
  • овочі, зелень (можуть зберігатися доволі довго і без холодильника, залишаючись безпечними), а якщо втратять свіжість – не зволікайте з їх приготуванням;
  • приправи та топінги (навіть відкриті), зокрема: джеми, соуси, гірчиця, кетчуп, заправки для салатів на основі оцту та соєвий соус;
  • хлібобулочні вироби (млинці, рогалики, бездріжжовий хліб, лаваші, тортильї тощо.

Всі ці продукти будуть безпечними навіть при зберіганні без холодильника понад 4-6 годин.

Безпечно заморозити або приготувати повторно можна продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С чи нижче.

Загалом слід пам’ятати про те, що приготовлену їжу, яка довго стояла без належних умов, не треба навіть коштувати на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо є сумніви – викидайте без жалю.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.