ЕкономікаНовини

В Україні формується потужний енергетичний фронт

В Україну вже прибуло понад 200 вантажів із енергетичним обладнанням. Крім того, в Україні розгортають мережу мініелектростанцій власного виробництва.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

200 вантажів із енергетичним обладнанням

«Щодня в Європі та у світі з’являються нові ініціативи на підтримку України й українців. Вже прибуло понад 200 вантажів з енергетичним обладнанням. Євросоюз пообіцяв мобілізувати для нас 900 генераторів. Дякуємо та цінуємо цей жест солідарності», – зазначив очільник уряду.

Він уточнив, що бізнес і люди цього року вже завезли в Україну 500 тисяч переважно малопотужних генераторів, в той час, як партнери надають великі генераторні установки, які здатні живити важливі об’єкти. Наприклад, медичні заклади чи насосні станції водоканалів.

«Бійці енергетичного фронту щодня, щогодини, щохвилини успішно протидіють російським варварам. Завдяки їхньому героїзму ми витримали дев’ять масштабних та ще багато менших атак на українську енергосистему», – сказав він.

Українські електростанції прямо з конвеєра

Мережу газотурбінних та газопоршневих мініелектростанцій вже почали розгортати на території України.

Їх виготовляють безпосередньо в Україні, тож і встановлюють у містах відразу, як вони сходять з конвеєра.

Він зазначив, що газотурбінні та газопоршневі мініелектростанції — це ще один шлях до збереження енергетики в країні, яка страждає від російських ударів. І виробляються вони саме в Україні.

«У нас є такі станції українського виробництва. Щобільше, вони вже встановлені, зараз відновлюють їх роботу», — каже Денис Шмигаль.

Мініелектростанції встановлюють у містах прямо з конвеєра, відразу після їх виробітку. За словами Шмигаля, «це дуже хороший кейс».

«Хоч виробництво електроенергії на них коштує дорого, але вони хороші тим, що дуже швидко підіймаються — до 3 хвилин», — наголосив прем’єр.

Він також навів приклад, що атомний блок розганяється три доби, а гаситься півтора місяця. Для підняття теплового блоку з холодного стану потрібно від 8 до 12 годин, а з гарячого стану – від 30 хвилин до 1,5 години.

Прем’єр зазначив, що газотурбінні та газопоршневі електростанції мають невеликі блоки. Крім того, вони потребують особливого людського втручання й обслуговування.

«Їх можна використовувати у великих містах для забезпечення водою і теплом. Друга їх сфера застосування – енергетична безпека атомної генерації. Коли при блекауті розвалюється мережа, розбалансовується і все виключається, то щоб підняти атомний блок потрібно 100-150 МВт для старту його роботи. На генераторах такої потужності не доб’єшся. Відповідно потрібно знайти звідки «підкурити», і з цим можуть допомогти саме газотурбінні блоки», – зазначив Шмигаль.

Загалом одна електростанція в середньому розрахована на 50 МВт, але якщо їх поставити 20 штук в ряд, вийде 1 тисяча МВт. Тож, за його словами, це вже потужність одного атомного блоку.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.