Третьякова: Законопроєкт про подолання наслідків агресії РФ враховує пенсії мешканцям ОРДЛО

Законопроєкт про держполітику щодо подолання наслідків агресії РФ спрямований на захист осіб, які перебувають в ОРДЛО.

Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, одна з авторів документа Галина Третьякова повідомляє Укрінформ.

Подробиці. Третьякова зазначила, що Україна не відмовлятиметься від виплати соцзабезпечення громадянам з ОРДЛО. Окрім того, уперше дає законодавче визначення гібридної війни й запроваджує поняття органів місцевого самоврядування у вигнанні (екзилі).

За її словами, автори законопроєкту враховують норми міжнародного права зазначених у Женевській конвенції від 1949 року та інших міжнародно-правових актах, де йдеться про обов’язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованій території, країни-агресора. Водночас наголосила, що частиною 1 статті 4 законопроєкту зазначається, що «тимчасово окупована територія є невід’ємною частиною території України». Тож за її словами, не заперечується, що відповідно до Конституції та законів України саме Україна несе відповідальність щодо соціального та пенсійного забезпечення своїх громадян.

Вона також нагадала, що внесла до ВР проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію», яким передбачений захист пенсійного забезпечення.

Третьякова вказала, що уперше запропоновано законодавче визначення гібридної війни, яку проводить країна-агресор та її сателіти на території України. Автори законопроєкту віднесли до окупованої території і територію окупованої суші, і окуповані водні та повітряні простори території України та «зазначили правову відповідальність країни-агресора за заподіяну шкоду».

Документом також пропонується представити військово-цивільними адміністраціями територіальні органи центральних органів виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування тимчасово окупованої території України у вигнанні (екзилі). Третьякова вважає, що ВЦА матимуть додатковий захист осіб в ОРДЛО на соціальне та пенсійне забезпечення.

«Враховуючи наведене, текст законопроєкту відповідає нормам Конституції України та іншим актам законодавства та покликаний не лише на подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації, а й захист осіб, що перебувають на окупованій території», – резюмувала Третьякова.

Вчасні Новини

Робимо все можливе, щоб найсвіжіші новини доходили до вас якнайшвидше і так, щоб кожна людина могла отримувати відповіді на свої питання.